.

Великият майстор на ОВЛБ НУ брат Николай Божилов участва в деветата среща на европейските Велики майстори

 

В периода 23-26 ноември в Дъблин, Ирландия се проведе деветата среща на европейските Велики майстори, на която ОВЛБ беше представена от нейния Велик майстор НУ брат Николай Божилов. Началото на тези срещи е поставено през 2007 г. в Англия. На всеки две години срещите се провеждат при домакинството на различни велики ложи.

Дневният ред на тазгодишната среща бе посветен на важни за европейското масонство теми. Една от тях бе наскоро публикуваното отрицателно становище на Ватикана спрямо световното масонство. На срещата бе възприета предложената от НУ брат Николай Божилов позиция пред братята по отношение на становището на Ватикана, а именно : „What’s is the news?“(Каква е новината?) Историята показва, че негативното становище на католическата църква спрямо масонството не е ново и през последните двеста години е било на неколкократно изразявано. Това, което ние трябва да направим, е да продължим своята работа на Градежа с философско разбиране, че през вековете е съществувало и продължава да се среща неразбиране по отношение на нашите принципи и цели. Въпреки това нашата толерантност и братската любов са отправени към всички.

На срещата бяха разгледани редица актуални въпроси за европейските велики ложи като комуникацията с обществото, диалогът с младите поколения, основните принципи на масонството, комуникацията между европейските велики ложи, Белградското споразумение относно Великата ложа на Албания и др.

Следващата десета среща на европейските Велики майстори ще бъде през ноември 2025 г. в Истанбул, а домакин ще бъде Великата ложа на Турция.

към начало