.

Великият майстор Николай Божилов участва в тържествен ритуал на Великата ложа на Гърция

 

По специална покана на Великия майстор на Гърция, НУ брат Микалис Матес, НУ брат Николай Божилов и водената от него делегация на ОВЛБ, бяха единствените чуждестранни гости на ритуал, посветен на предстоящото зимно слънцестоене. Той се проведе на 15 декември 2023 г. в масонския храм в Солун, обявен за паметник на културата. В церемонията участваха над 140 братя, предимно от ложи от Северна Гърция. Великият майстор Николай Божилов и нашата делегация бяха изключително топло, сърдечно посрещнати от своите домакини, което още веднъж потвърди и за пореден път затвърди близките братски отношения между двете велики ложи.

НУ Велик майстор на ОВЛБ брат Николай Божилов подари на НУ ВМ на ВЛ на Гърция брат Микалис Матес възпоменателна сребърна монета, посветена на 30 годишнината на ОВЛБ. В приветственото си слово той изрази своята радост за прекрасните отношения между двете страни – не само на ниво Велики ложи, но вече и между отделни ложи и братя.

От своя страна, Заместник великия майстор на ВЛ на Гърция брат Георге Биниарис, отправи покана към братята от ОВЛБ за осъществяване на контакти с гръцките ложи, които да доведат до тяхното побратимяване в бъдеще. Такова желание имат няколко ложи от Солун.

Изградените прекрасни взаимоотношения между двете велики ложи, тяхното развитие и задълбочаване в бъдеще, бяха подчертани в поздравителните слова на НУ ВМ брат Николай Божилов и НУ ВМ Микалис Матес по време на тържествената галавечеря.

към начало