.

Ложа „Сила” с признателност към брат Удроу Уилсън

 

 Брат Г . Д. , Стар майстор на Ложа „Сила“

 

На 03.02.2024 година във връзка със стогодишнината от кончината на 28-ия президент на Съединените щати, лауреат на Нобелова награда за мир, брат Удроу Уилсън, братя от ложа „Сила“ положиха венец на неговия паметник в София.

Брат П. П., майстор в ложа „Сила“ прочете стихотворението „Уилсъну“ от Патриарха на българската литература Иван Вазов, в което народният поет  сравнява президента Уилсън „ с новия Христос“.

На Парижките мирни преговори през 1919 година единствено брат Удроу Уилсън се застъпва за загубилата войната България. Така са пресечени намеренията на Гърция, Сърбо-Хърватско-Словенското кралство и Румъния България да бъде заличена като държава и поделена между тях. Тези желания са одобрени от другите три държави  победителки от Антантата  – Франция, Великобритания и Италия. Президентът Уилсън заплашва, че ще напусне преговорите, ако България – страна с вековна история и култура бъде заличена. Макар и орязана  като територия с подписания от Александър Стамболийски на 27.11.1919 година така наречен „Ньойски договор“, България все пак оцелява и запазва в голяма степен своята цялост.

Томас  Удроу Уилсън е роден на 28.12.1856 година. От 1883 година е доктор по история и политически науки в Университета „Джон Хопкинс“, гост лектор в университета „Корнел“ , а от 1890 година е професор по политическа икономия в Пристънския университет.  Две години по-късно е  президент на Принстънския университет, а  през 1912 година е избран на губернатор на щата Ню Джърси.

Президентските избори през 1912 година печели първия си мандат като кандидат на Демократическата партия.

През втория си мандат като президент на Съединените щати в разгара на Първата световна война той предлага да бъде посредник между воюващите сили, но Антантата не приема, защото тя настоява САЩ да се включат и с тяхна помощ да се внесе решителен обрат във войната. През април 1917 година САЩ обявяват война на Германия , а в началото на декември и на Австро-Унгария.

След края на Първата световна война Удроу Уилсън настоява за справедлив мир и да се осигури независимост на победените държави. На 08.01.1918 година той произнася прочутата си реч „За четиринадесетте“ точки, където предлага създаването на Общество на народите, организация,  която да се стреми да помага за запазване на териториалната цялост и политическата независимост на големите и малките нации.

Президентът се обявява срещу отмъстителното отношение към победените народи и предвижда, че то ще доведе до нова война в бъдеще. Той настоява да се зачита принципа за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство.

През 1919 година в Парижкия замък  Версай се срещат победителите от Антантата  Джордж Лойд – Великобритания, Виктор Емануел – Италия, Джорж Клемансо – Франция и Томас Удроу Уилсън – САЩ. Със своята категоричност Удроу Уилсън осуетява плана за ликвидирането на България като независима държава и разделянето й на три части.

На 03.02.1924 година брат Томас Удроу Уилсън умира в своята къща на Ембаси роу във Вашингтон.

През септември 2021 година в София е открит бюст-паметник на президента Тамас Удроу Уилсън. Намира се в градинката между Централната баня и джамията „Баня баши“. Той е дело на скулптура Георги Чапкънов.

Паметници на брат Томас Удроу Уилсън има и в Полша, Чехия, Белгия, Франция и други европейски страни.

 

Бележка.

Допълнителна информация за личността и делото на Томас Удроу Уилсън може да прочетете и в специалния брой на масонското списание „Полет“ (издание на Възпитателния институт „Заря“) по повод на неговата кончина, година 1, кн. 25, 1924 г., който е отпечатан и на английски  език.

 

към начало