.

ОВЛБ участва в тържеството – кулминация на честването на 300 годишнината на Обединената Велика ложа на Англия

 

 

 

Кулминацията на честването на тристагодишнината на Обединена велика ложа на Англия се състоя на 31 октомври 2017 г в световно известната концертна зала Роял Албърт Хол в Лондон. На това историческо събитие Обединената Велика ложа на България бе представена от нейния Велик майстор НУ брат Искрен Йотов. В празничната величествена зала присъстваха над 3900 масони от Провинциални велики ложи и дистрикти в Обединеното кралство, както и представители на велики ложи от цял свят.

Ден по-рано, на 30 октомври, на Великия майстор на ОВЛБ НУ брат Искрен Йотов бе оказана високата чест да бъде поканен в Големия храм на Свободното зидарство, където в пълни регалии бе представен на Великия майстор на ОВЛА ‒ Негово Кралско Височество Херцога на Кент.

Преди 300 години, на 24 юни 1717 г., денят на Св. Йоан Кръстител, четири лондонски „символични“ ложи се събрали в кръчмата „Гъската и скарата“, намираща се в задния двор на катедралата „Св. Павел“. Те основали Великата ложа на Лондон, преименувана по-късно на Велика ложа на Англия. С това се поставя началото на официализираното масонство в Англия и света като цяло.

Поради това през 2017 г Обединената велика ложа на Англия (ОВЛА) празнува своята триста годишнина.

Честванията в Роял Албърт Хол бяха връхната точка на едногодишна програма от различни събития и тържествени прояви, проведени в различни провинции и дистрикти. Гала празненството е включвало обръщения, процесии, изпълнения на видни музиканти, впечатляващо театрално представление, което представя историята и наследството на Свободното зидарство.

Участваха Великият майстор на Обединената велика ложа на Англия, Негово Кралско Височество, Херцога на Кент, Негово Кралско Височество, Принц Майкъл от Кент, Негово Величество Отъмфуо Осей Туту II и Негова Светлост Джон А. Куфур.

Събитието беше предавано на живо за по-широка публика, събрала се в центъра на Свободното зидарство в Ковън Гардън, Лондон. Около 2000 от присъстващите в зала Роял Албърт Хол, се отправиха към Батерси Еволюшън в Батърси Парк за тържествената вечеря по случай Тристагодишнината.

В света има около шест милиона масони, от които повече от 200 000 са в Обединеното кралство.

Обединената Велика ложа на Англия ръководи Свободното зидарство в Англия, Уелс, Остров Ман и Канарските острови (плюс редица дистрикти и групи извън островната държава).

 

Бюлетин на ОВЛБ, октомври 2017 г.

 

към начало