.

ОВЛБ е единствената ложа в историята на масонството в България призната от ОВЛА

 

НУ брат Искрен Йотов – Велик майстор на ОВЛБ

 

 

Интервю на У брат Любчо Иванов, главен редактор на Бюлетин на ОВЛБ

Бюлетин на ОВЛБ, ноември 2017 г.

 

 

Любчо Иванов: НУ братко Искрене, отминаващата юбилейна година за българското и световното масонство ще остане паметна с много събития, между което и избирането ти за Велик майстор на ОВЛБ. Участието ти в историческата кулминация на Тристагодишнината на Обединената велика Ложа на Англия, състояла се в Роял Албърт Хол в Лондон на 31 октомври т.г.,  също е оставило трайни впечатления у теб?

 

Искрен Йотов: Безспорно,  за всеки брат избирането му за Велик майстор не може да е друго, освен паметно. Също така паметно и вълнуващо за всеки масон беше участието в такова тържество, като това в Роял Албърт Хол. Усещането да си част от тези над 4000 масона събрани в залата, ритуала и съдържанието на цялата програма не може да не те направи горд, че си брънка от световната братска верига и участваш в честване на 300 години на първата Велика ложа и 50 години от инсталацията на сегашния ѝ Велик майстор.

Горд съм, че там присъстваха и други братя от ОВЛБ и мисля, че и те могат да допълнят с впечатленията си картината. Има възможност да се изгледа на запис събитието и в момента се роди идеята да се опитаме да го направим със субтитри на български и да го изпратим на ложите.

 

Л.И.: Ден по рано от това събитие ти имаше високата чест да бъдеш поканен в Големия храм на Свободното зидарство, където в пълна регалия беше представен на Великия майстор на Обединената велика ложа на Англия, Негово Кралско Височество, Херцога на Кент. Какво се случи там и какво означава за теб и за българското регулярно масонство тази среща?

 

И.Й.: Честта е за ОВЛБ. За мен беше привилегията да представлявам нашата Велика ложа на този тържествен ритуал и да взема участие в най-голямото до сега в историята събиране на едно място на толкова велики майстори.

В храма бяха поканени само Великите майстори, а придружаващите лица наблюдаваха от балкона. След посрещането на Великия майстор, Н. Пр. Херцогът на Кент и поздравление от него, по реда им в сеньорити листата на ОВЛА в групи от по четирима Великите майстори от Севера бяха отвеждани в Изтока и представяни на Великия майстор на ОВЛА след което заемаха места в Юга.

Л.И.: Шест месеца след избирането ти за Велик майстор и проведеното неотдавна Общо събрание на ОВЛБ на 18 ноември 2017 г. във Варна, има ли промяна в разбиранията ти за приоритетите  в бъдещата работа, които сподели в първото си интервю за Бюлетин на ОВЛБ след инсталирането ти „Нека в храма на ОВЛБ да царува истинската братска любов между всички братя”?

 

И.Й.: Не съм човек който бързо си променя мнението, особено когато се отнася до разбирането ми за живота и работата на братята в ОВЛБ. Дори сега съм много повече убеден, че без такава истинска любов на брат към брата е невъзможно да постигнем целите на масонството. Вярно, понякога има братя, които забравят какво четем и слушаме в ритуала. У някои братя, понякога, надделяват и профанските им страсти. За да възтържествува братската любов,  ръководна роля  имат майсторите на ложи.

 

Л.И.: Продължава ли строителството на Националния масонски дом да е приоритетна задача пред ОВЛБ и как изглежда сега във времето започването на конкретна работа по нея?

 

И.Й.: Строителството е само част от процеса на изграждането на Национален масонски дом. Преди да започне строителство трябва да постигнем окончателно съгласие за мястото му и съдържанието на проекта. Да, това е приоритетна задача. За мен, мисля и за ОВЛБ. След Общото събрание във Варна и мненията, които чух по време на дискусията, лично ще отговарям за решаването ѝ. Надявам се Настоятелството да ми помага.

 

Л.И.: И накрая на нашия разговор, какво би споделил с всички братя за взетото по твое предложение решение от Общото събрание на майсторите на ложи във Варна за официалното отбелязване на 25-годишнината на ОВЛБ през м. май 2018 година?

 

И.Й.: Мисля, че е правилно, още повече предложението е мое. Ще го честваме официално и подобаващо. Честването е на 25 години регулярно масонство във Великия ориент България. ОВЛБ е единствената ложа в историята на масонството в България призната от ОВЛА. И в листата на признаване е посочена с начална година 1992 г. Смятам, че трябва да сме горди с постигнатото за тези години, а и доста поуки си изведохме. Да, отбелязахме 100 години от създаването на първата масонска Велика ложа в България, но мисля, че този факт е повече за историята, както и за първата ложа в България, първият масон и т.н.

Ще се постараем да има доста обществено значими съпътстващи събития, както и истински празник за всички братя.

Празникът е на всички. ◊

 

 


НУ брат Искрен Йотов бе избран за Велик майстор на ОВЛБ на първия изборен тур от Редовното годишно общо отчетно-изборно събрание на ОВЛБ, проведено в храма в зала „Роял” на „София хотел Балкан” на 19 май 2017 г. Той е посветен в масонството през  1999 г. в ложа „Дунавска звезда” – Ориент Русе. Един от основателите е на ложа „Мизия” в Ориент Плевен и неин първи секретар. Бил е заседател във Висшия братски съд. Два мандата е Майстор на ложа „Мизия” (2002 – 2007 г.). През 2008 г. е един от основателите на първата ложа в България работеща на немски език – „Княз Александър I фон Батенберг” – Ориент Русе и неин Първи надзирател. Велик Втори надзирател на ОВЛБ е от ноември 2008 г. до май 2011 г. От 2011 г. до 2017 г. е избиран два пъти за Заместник-велик майстор на ОВЛБ. Носител е на Сребърен почетен знак на ОВЛБ за високи заслуги към масонството и ОВЛБ.. Той е на 50 години, семеен. По образование е юрист, по професия – адвокат. Роден е в с. Лесидрен, Ловешка област. Живее и работи в гр. София.

към начало