.

Брат Лука Станчев – Посланик на добра воля

 Строители на съвременното  българско масонство

 

НУ брат Николай  Божилов, Велик майстор на ОВЛБ.

Градежът е написан през 2011 г., когато  Николай Божилов е Асистент велик майстор на ОВЛБ. Той е и Стар майстор на ложа „Тракия“. 

 

Списание „Зидарски преглед“, кн. VI-VII, 2011 г.

 

 

Има хора, за които социалната стихия е най-естественото място за живеене. Брат Лука Станчев е такъв човек.

Гимназиалната или университетска преподавателска работа, организирането на изложби или публични дискусии, усилията да се възстанови една или друга историческа истина или да се засвидетелства почит към загиналите за някоя историческа правда, страстта да бъде запечатана върху фотографската лента страховитата безбрежност на пустинята или волята да бъде спряна разрухата на един храм – това са все координатни оси на онова лично пространство на брат Лука, с които той се втурва в общественото пространство. За да го обогати, за да го облагороди и така – да остави пример за подражание.

През своите масонски години от 1997-а насам брат Лука:

Организира побратимяването на ложа „Дъгата на Пловдив” с ложа „Юлкю”, Истанбул, като осъществява сближение и с истанбулските ложи „Уфук”, „Гюзелик”, както и ложа „Южна звезда” от Адана.

● Заедно с ВУ брат Ершан Тинай организира посещението на група на Великата ложа на Турция, представяща артистично символиката на чирашката степен.

● Понастоящем подготвя удостояването на Великия майстор на Великата ложа на Турция НУ брат Рамзи Санвер със званието „Доктор Хонорис Кауза” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

● Организира през май 2010 г. в Пловдив, съвместно с братята от ложа „Аристотелис” от Солун и от българските ложи „Дъгата на Пловдив” и „Тракия”, лекцията на проф. Николаос Муцопулос „Строители на Мита, архитекти на Историята, механици, майстори на Византия и кударски строители на Македонската традиция”. Отново по негова инициатива се преведе и издаде забележителната монография на проф. Муцопулос „Базиликата Свети Ахилий в Преспа”, която впоследствие бе представена в София, Пловдив, Варна Русе, Плевен, Велико Търново и Каварна. Понастоящем е инициатор за присъждането на титлата „Доктор Хонорис кауза” на Пловдивски университет на този именит учен и голям приятел на България.

● Инициатор е кампанията за прибиране в България на Мощите на цар Самуил.

● По негова инициатива са поставени паметни плочи на Йордан Йовков и Борис Христов, на паметника на Атанас Кръстев (Начо Културата) в Стария град, на барелефа на Светите братя Кирил и Методий пред градската галерия, както и на съграждането и поставянето на техния паметник пред Хуманитарната гимназия в Пловдив, носеща тяхното име.

● Инициира и организира първата, и единствена засега, седмица на македонското кино в България.

● Съвместно с „Нова българска телевизия” организира подготовката и заснемането на документалния филм „Българските следи в Албания”, показан на международната научна конференция във Варна през септември 2010 г., при предстоящо участие на филма в националния конкурс за документални филми и представянето му в редица градове в България и зад граница. Паралелно предстои и запознаването на широката общественост с неговата фотоизложба „Невижданата Албания”.

● Организира в гр. Битоля, Република Македония, първия на Балканите „Ден на Европа и помирението”, като на 9 май 2007 г., заедно с кмета на гр. Битоля, Владимир Талески, и председателя на парламента на Република Македония, проф. Любиша Георгиевски, в присъствието на всички посланици и военни аташета на воювалите през Първата световна война страни, откри обновената отсечка от пътя, церемониалната алея и тържественото стълбище към българското военно гробище край с. Цапари. От мястото, на което са погребани 200 български воини, дали живота си в епичните сражения при Червената стена („Втората Шипка”) заупокойната литургия и посланически слова в памет на загиналите се пренасят и към другите военни гробища – сръбското, немското, френското…

● Дарява на българското читалище в Охрид български филми и книги, като заедно с председателя на читалището, Люпчо Куртелов, и българските дипломатически представителства участва в организирането на поход по стъпките на българската армия от Охридското до Преспанското езеро.

● Подготвя гостуването на големия босненски художник, брат Исмар Муджезинович, в галерията на брат Ж. Т. в Пловдив.

● Възстановява през 1996 г. „Пловдивския граждански клуб”, първата неправителствена организация в България, основана през далечната 1863 г. като „Разисквателно дружество”.

● Представител е на „Трансперанси интернешънал” за Пловдив.

● Автор е на пет самостоятелни фотографски изложби, представени в България и зад граница, факт който му носи през 2005 г. номинация за наградата „Пловдив” в областта на фотографията.

● Инициира написването и издаването на учебно помагало по религия „Християнче”, като съвместно с Богословския факултет при Софийски университет организира курс за учители по религия.

● Участва активно в организацията на посещението на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ в Пловдив, в резултат на което получава покана за гостуване и участие в XX Биенале в Сан Габриеле, Абруцо, Италия, във връзка с което организира и първото присъствие там на православен художник, академик Светлин Русев.

● Организира под патронажа на Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей провеждането на международна научна конференция под надслов „Културното наследство на Византия и Балканите”, събирайки за първи път след 1928 г. учени-византолози от целия свят и осигурявайки възможности за богата културна проява от всички балкански страни.

● Подготвя в Република Хърватска отпечатването на документалната книга на Диана Гласнова „Войниците на милосърдието”. Книгата документално показва приятелството и помощта, която българските войници и офицери оказват на населението по пътя от Междумурието през Словения и Австрия, в противовес на югославската историографска пропаганда, представяща нашата армия като банда разбойници, крадци, изнасилвачи.

● На протежение на повече от 10 години популяризира в Република Гърция българските културно-исторически паметници в района на Преспанските езера, където организира заснемането на забележителния филм на д-р Горан Благоев „Островът на цар Самуил”. В продължение на осем поредни години организира пленери – колонии с именити български художници и скулптури, увеличавайки непрекъснато българското присъствие в областта.

● Участва в конференцията „Византийска Преспа” на брега на Преспанското езеро, като благодарение на неговата активност са представени и популяризирани нови исторически факти от българската история: мястото на гроба на комит Никола (баща на цар Самуил) и гроба на патриарх Герман (патриарх от времето на цар Самуил) в село Герман; нова датировка на патриаршеската базилика на цар Самуил, „Св. Ахил”.

● Дарява като материална помощ на Зографския манастир в Света гора 1000 литографии на големия пловдивски художник Ангел Василев – Ачо.

● Организира и осъществява (след 100 години) реставрацията на всички 40 икони от иконостаса на желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул, обзавеждайки за целта специално ателие и осигурявайки реставраторски екип и материали неговата работа в Цариград, продължила два месеца. Последващо организира първо по рода си в Република Турция позлатяване на купола на същата църква при активното участие на свободни мъже от България и на близки до тях хора.

● Създава музей в сградата на бившата Екзархия в Истанбул, дарявайки (с цел набиране на средства) на храма „Св. Стефан” и на сградата на Екзархията по 1000 литографии, както и 1200 броя сувенирни икони. В рамките на същата инициатива инспирира поставянето на чешма-фонтан в двора на храма, проектирана и изработена от брат Ж. Т., с когото в момента организира съвместни действия от турска страна и от австрийската фирма „Вагнер”, за основен ремонт на храмовата метална конструкция.

● Организира и финансира изготвянето и отпечатването на художествен албум за български исторически паметници в Истанбул в тираж 1000 броя на български и турски език и 1000 броя на английски и български език.

● По негова инициатива започна възстановяването и обзавеждането на историческия български Метох към църквата Св. Стефан. В момента се набират средства за обзавеждане на стаите в ретро-стил, като се предвижда създаването на музей на партерния етаж – всичко това, с перспектива Метохът да се превърне в Български културен център в Истанбул.

● В Антакия, бивша Антиохия, организира първото международно биенале, изцяло с участие на братя. Паралелно, организира в Пловдив най-мащабната турска културна програма под надслов „Невижданата Турция”.

● Ежегодно, по време на Коледните и новогодишни празници, провежда благотворителни обеди, набиране на дрехи и пр.

● Инициатор и организатор е на срещи и разговори между различните власти в Пловдив, между различни културни институции и граждански сдружения. Организатор е на множество културни прояви в цялата страна – художествени и фотографски изложби, средношколски конкурси, състезания, литературни четения, представяния на книги, благотворителни разпродажби и търгове, концерти.

Ето какво се случва, когато масоните станат посланици на добра воля. И строители на мостове между хората.

към начало