.

Уникален труд на Албърт Пайк 33° със световна премиера в България

 

 

На България и най-вече на братята от Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) бе оказана честта за световната премиера на един от ювелирните трудове на Великия командир, Достоп. брат Албърт Пайк 33° „Предверието и средния кат: Книга на ложата”.

Изключителната ценност на луксозния том с твърди корици идва от факта, че съдържа оригиналните текстове и Монитор за първите три степени от Шотландския ритуал на брат Албърт Пайк 33°, които излизат от печат през далечните 1872 и 1878 години, но само в ограничен тираж. А впоследствие са изтеглени от търговската мрежа и до тази година трудовете са се пазели в архивите на Върховния съвет, 33° на Южната юрисдикция на САЩ във Вашингтон.

„Предверието и Средния кат: Книга на ложата” се издава чрез специалното съдействие на Върховния съвет, 33° за България. НМ Достоп. брат Иван Сариев, Суверенен Велик командир, Върховен съвет 33° за България, отбелязва в предговора на книгата следното: „Подредени, оформени, допълнени и анализирани по този начин, ритуалите на Пайк виждат бял свят за пръв път, и то на български език – достойно украшение за дейността на всяка изследователска ложа, комитет или институт”.

Изданието е ярък и незаменим пътеводител в ритуалите на Шотландския обред. За последното допринася въведението и съвременна редакция на  Достоп. брат Артуро де Ойос 33°, Велик архивар и Велик историк на Върховния съвет 33° на Южната юрисдикция на САЩ. „Този труд съхранява една уникална версия на първите три степени от Шотландския обред”, пише Достоп. Брат Артуро 33°. „Стойността и полезността им са от изключителна важност и полезност за Братята, които членуват или им предстои посвещаване и развитие в степените от 4 до 33° в Шотландския обред”, споделя от своя страна НМ Достоп. брат Иван 33°. И още: „Благодарение на настоящето издание се запълва значителна духовна празнота, която възпрепятстваше умереното, постепенно и ползотворно развитие на Ордена в България”.

Както любознателният масон сам ще забележи, в „Предверието и Средния кат: Книга на ложата” се правят няколкократно отправки към един от най-известните трудове на Достоп. брат Албърт Пайк 33° – „Морал и Догма”. А след като затвори и последната страница на обемистия и прецизен том, ще потърси отново първото българско издание на „Езотерика – символизмът на сините степени в масонството” на Брат Албърт Пайк от 2018 година (издадено чрез специалното съдействие на Върховен съвет 33° на България , б.р.). Точно във въведението към „Езотерика” отново Достоп. брат Артуро 33° ни припомня, че „Пайк остава рядък тип масон, дори според съвременните стандарти”. Както и че „Пайк обладава най-полезното за един изследовател качество: анализира цялата налична информация и се отказва от собствени теории, когато достоверни данни надделяват над неговите идеи, колкото и скъпи и впечатляващи да му изглеждат те”.

Не на последно място, „Предверието и Средния кат: Книга на ложата” е като естествено, но важно допълнение към библиотеката на всеки масон, който вече притежава и първото българско издание на Великите конституции на ДПШО с оригиналните преводи на най-важните традиционни документи в Шотландския обред (отпечатано чрез специалното съдействие на Върховен съвет, 33° за България, б.р.).

Настоящата световна премиера на „Предверието и Средния кат: Книга на ложата” е своеобразен празник за Ордена в България, пък защо не и на цялата ОВЛБ, тъй като съдържа пълни текстове на ритуали, работни схеми и планове на ложата. Обяснителните бележки във всяка глава се явяват допълнителен безценен източник на информация, а приложенията и допълненията за всяка степен са важен пътеводител в изучаването и драматургията на историята на ритуалите.

Бюлетин на ОВЛБ

 

Брат Артуро де Ойос ще представи книгата „Предверието и Средния кат”, Книга на ложата на Албърт Пайк, Ритуал на Сините степени в Шотландския обред, както следва:

07.06.2019 г. – 19:00 ч.; с. Арбанаси, хотел Севастократор, ул. „Свети Никола“ № 13

08.06.2019 г. – 19:00 ч.; гр. Шумен, хотел Орбита, Лесопарк „Кьошкове“

09.06.2019 г. – 19:00 ч.; гр. Балчик, Черноморски храм на Изтока,

ул. „Черно море“ № 33

10.06.2019 г. – 11:00 ч.; гр. Бургас, Дом на Писателя, ул. „Вола“ № 3

10.06.2019 г. – 19:00 ч.; гр. София, литературен клуб „Перото“, НДК

13.06.2019 г. – 19:00 ч.; гр. Пловдив, Камара на строителите, бул. „Марица“ № 154

към начало