.

Международни участия на НУ брат Искрен Йотов, Велик майстор на ОВЛБ, юни 2019 г.

 

100 години от инсталирането на Велика ложа на сърби, хървати и словенци.

Честване в Загреб.

 

На 1-2 юни 2019 г. Регулярната великата ложа на Сърбия, Великата ложа на Хърватия и Великата ложа на Словения, честваха в хърватската столица Загреб 100 години от инсталирането на Велика ложа на сърби, хървати и словенци, преименувана по-късно на Велика ложа на Югославия.

Великите майстори Искрен Йотов и Слободан Куваля (от ляво на дясно)

В тържествата взе участие и НУ брат Искрен Йотов – Велик майстор на ОВЛБ. Великата ложа на Хърватия, проведе ритуал, на който бяха поканени и сестрите (без да бъде отварян килимът). На големия масонски празник, от 18-те чужди делегации на велики ложи, 8 бяха водени от своите Велики майстори – на Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Македония, Черна гора, Словения и Сърбия.

В своето приветствие Великият майстор на Великата ложа на Хърватия – НУ брат Слободан Куваля, между другото сподели:

Скъпи братя, днес ние си припомняме дългата и бурна история на свободното зидарство в този регион, и времето, когато войни, репресивни политически режими или движения са се стремели, и по някога временно са успявали да отслабят брънките на нашата братска верига.

Но ние днес не празнуваме миналото, а бъдещето, каквото ние го разбираме, на база нашата зрялост и историческа мъдрост. Тази наша мъдрост ни учи всекидневно да обработваме нашия камък с постоянство и истинска любов, за да изградим един общ храм на всеобща любов към човека и човечеството, и да превърнем този храм в дом на хармония и толерантност.

Великият майстор на Обединената велика ложа на България – НУ брат Искрен Йотов поднесе в дар на Великия майстор на Великата ложа на Хърватия книгата „Масонството в България” и „Юбилеен сборник”, издаден по случай 25-тата годишнина от основаването на ОВЛБ.

 

 

Редовна конференция на Великата ложа на Старите, свободни и приети зидари на Ирландия.

 

ВМ Искрен Йотов и ВМ на Великата ложа на Ирландия Дъглас Грей

След това посещение, на 6 юни т.г. НУ брат Искрен Йотов по покана на Великия майстор на Великата ложа на Ирландия – НУ брат Дъглас Грей взе участие в Редовната конференция на Великата ложа на Старите, свободни и приети зидари на Ирландия. Тази година тя премина под знака на 75-годишнината от десанта в Нормандия.

Великият майстор на ОВЛБ – НУ брат Искрен Йотов участва на форума в Дъблин, който бе уважен още от делегации на Великите ложи на Англия, Шотландия, Франция, Белгия, Гърция, Италия, Румъния и Естония. Той бе много мило посрещнат и се оказа, че НУ брат Искрен Йотов е първият действащ велик майстор на ОВЛБ, който посещава официално Ирландия и участва в тяхна редовна конференция. По-раншно подобно работно посещение тук е имал и НУ брат Иван Сариев, но вече като Стар велик майстор на ОВЛБ.

НУ брат Искрен Йотов сподели за Бюлетин на ОВЛБ, че в разговорите си в Дъблин е научил много интересни неща за управлението на Велика ложа на Ирландия, на дистриктите, извън нейния велик ориент и т.н.

 

Конференцията на Обединената велика ложа на Англия

 

През следващата седмица, на 12 юни 2019 г., НУ брат Искрен Йотов посети Лондон, по покана, която получи от Про-великият майстор на Обединената велика ложа на Англия – Питър Лаундс по време на последната Европейска конференция на Великите майстори в Европа през м. март т.г., проведена в Монако. При пристигането си в Лондон за участие в Конференцията на Обединената велика ложа на Англия, НУ брат Искрен Йотов, получава покана от Про-великият майстор Питър Лаундс, който го кани, заедно с Великия майстор на Унгария, на вечеря и разговор в „Свободнозидарския дом” (Freemasons’ Hall1) в Лондон, на която присъстват Великият канцлер на Обединената велика ложа на Англия – Дерек Динсмор и още няколко братя.

На другия ден, в присъствието на повече от 300-400 братя, в Голямата зала на „Свободнозидарския дом” в Лондон, бяха инсталирани новите избрани велики офицери на Великата ложа-майка – Обединената велика ложа на Англия.

 

1 Freemasons’ Hall в Covent Garden е мястото, в което се събират Обединената велика ложа на Англия и Върховният велик чаптър на Кралската арка на масоните в Англия. Обединената Велика ложа на Англия е най-голямата масонска група във Великобритания. В страната има над 250 000 членове на различни масонски ложи. По повод на тристагодишнината (2017 г.) на Обединената велика ложа на Англия, те публикуваха първия си независим доклад, в който членовете на братството обещават да започнат открита и прозрачна дискусия с обществото, за да се изчисти името им от множеството слухове, свързани с тяхната дейност. Масонските правила изискват от членовете да се подкрепят взаимно, да пазят в строга тайна ритуалите, които практикуват и имената на братята си, макар че се знае, че първият американски президент Георг Вашингтон, както и друг от бащите на нацията – Бенжамин Франклин, са били масони. В световен мащаб масоните днес са 6 млн. човека. Цифрата не е голяма, но важността на членовете не е за пренебрегване. Във Великобритания, например, значителна част от членовете на кралското семейство са масони, като самият Дук на Кент е Великият майстор на Обединената велика ложа на Англия. (Ред. бел.)

 

Тържествената ежегодна асамблея на Великата ложа на Русия

 

ВМ Искрен Йотов и ВМ на Русия Андрей Богданов

Следващото посещение на Великия майстор – НУ брат Искрен Йотов, бе в Санкт Петербург на 14-16 юни, по време на Тържествената ежегодна асамблея на Великата ложа на Русия. Великият майстор на ОВЛБ е обсъдил с Великия майстор на Русия – НУ брат Андрей Богданов главно въпроси, засягащи взаимоотношенията между двете велики ложи.

Асамблеята се състоя в легендарния хотел „Астория”, като сред поканените гости в нея взеха участие велики майстори на много европейски и американски велики ложи, от Прибалтика и др. На Асамблея 2019 година в Санкт Петербург, всред множеството важни въпроси е била утвърдена и новата политика на откритост и прозрачност на масонските организации, провеждана от братята от Обединената велика ложа на Англия и поддържана от Великия майстор на Великата ложа на Русия.

 

 

100-годишнина от инсталирането на първата Велика ложа на сърби, хървати и словенци.

Честване в Белград.

 

ВМ на Регулярната велика ложа на Сърбия Лукас Расулич и ВМ Искрен Йотов

На 22-23 юни НУ брат Искрен Йотов, участва в продължилите празненства в Белград, организирани и от Регулярната велика ложа на Сърбия по повод честването на 100-годишнината от инсталирането на първата Велика ложа на сърби, хървати и словенци, т. нар. по-късно Велика ложа на Югославия.

Там за първи път нашият Велик майстор има, по собствените му думи, удоволствието да присъства на ритуал, в който взема участие и Великият майстор на Обединената велика ложа на Англия – Негово Кралско Височество Дукът на Кент, който приветства всички масони. Това беше съчетано в едно много добре организирано петъчно празненство с богата програма в Народният театър на Белград, сподели след завръщането си за читателите на Бюлетин на ОВЛБ НУ брат Искрен Йотов. Тържественият ритуал е бил в събота, а гала-вечерята – след него.

 

В проявите с международно участие в Русия и Сърбия, водената от Великия майстор на ОВЛБ НУ брат Искрен Йотов делегация е включвала и други високопоставени братя.

 

Бюлетин на ОВЛБ, юни 2019 г.

към начало