.

В Горна Оряховица бе открит паметник на достойния българин – масонът Атанас Буров

 

Брат К. Г.

Секретар на ложа „Атанас Буров”, ориент Горна Оряховица

 

В празничния за Горна Оряховица ден на 29 май 2019 г. на площад „Георги Измрилиев” се състоя откриване на паметник на Атанас Буров. Това е първият паметник в цял ръст на известния български политик, дипломат и банкер, в родния му град и вторият в страната след София.

Реализацията на идеята за издигане на паметник на Атанас Буров стартира от 4 февруари 2013 г. в гр. Горна Оряховица чрез Учредителна среща на Инициативен комитет за изграждане на паметник на Атанас Буров в Горна Оряховица.

Членовете на Инициативния комитет са убедени, че съхраняването на историческата памет е здрава основа за формиране на нови ценности и затова предлагат издигане на паметник на големия родолюбец и почетен гражданин на Горна Оряховица – Атанас Буров – велик българин, прозрял истината, че личния просперитет има смисъл само тогава, когато допринася за просперитета на цялото общество.

Днес името на Атанас Буров носят Гимназията по лека промишленост и икономика и площадът в района на автогарата.

За реализиране на проекта бе открита банкова сметка за набиране на нужните средства. В нея постъпиха дарения от общественици, представители на бизнеса и родолюбиви горнооряховчани.

Общинските съветници в Горна Оряховица дадоха съгласието си паметникът да бъде поставен в центъра на града в зелената площ между Киното и църквата „Успение Богородично”.

Изграденият постамент е с размери 288 см. на 288 см, облицован с гранит, върху който бронзовата фигура на банкера е разположена в цял ръст.

Екипът, които работи по реализиране на проекта, който бе безвъзмездно дарен, е с ръководител арх. Драгомир Йосифов. Автор на фигурата е скулпторът Борис Борисов. Осветлението на паметника е изградено също безвъзмездно от фирма „ХИТ” ООД.

Паметникът на Атанас Буров бе тържествено открит от кмета на Община Горна Оряховица – инж. Добромир Добрев, адвокат Митко Минев – член на Инициативния комитет и скулпторът Борис Борисов пред всички гости, дошли за празника на Горна Оряховица, делегации от побратимените на Горна Оряховица градове и граждани.

В приветственото си слово инж. Добромир Добрев призова да си припомняме казаното от Ананас Буров, да го преосмисляме и да му даваме живот, като цитира в началото една от многото мъдри мисли на Атанас Буров:

Аз не съм песимист. Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена, и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от и едното, и от другото, за да търпи, да се надява и да действа…

Днес, продължи инж. Добромир Добрев, сторваме поклон пред паметта му с мисълта, че сме направили необходимото името му да продължи да живее. Съградихме паметник, който да накара всеки минал покрай него, да се замисли какво може да стори за хората до себе си, за страната си, за общото добруване. Радвам се, че от днес Атанас Буров ще бъде с нас, жителите на Горна Оряховица, тук, на обновения площад. Присъствието му ще ни кара да бъдем по-добри и да гледаме с оптимизъм в бъдещето. Благодаря на Инициативния комитет и на всички дарители – каза още инж. Добрев.

Слово за живота и делото на Атанас Буров бе поднесено от Атанас Петров – председател на Народно читалище „ Напредък 1869” в Горна Оряховица и член на Инициативния комитет:

Атанас Буров е една от най-любопитните личности в политическия и обществения живот на Третото българско царство. Роден на 30 януари 1875 година в Горна Оряховица, Буров оставя трайна следа с дейността си на банкер, индустриалец, политик и държавник. Негови роднини по майчина линия са борецът за църковна независимост Иларион Макариополски и писателя Стоян Михайловски.

Атанас Буров е завършил финансови и политически науки в Сорбоната, Париж. Към края на XIX – началото на XX в. се завръща в България.

Буров е дългогодишен член на Народната партия и един от радетелите за създаването на Обединената народно-прогресивна партия. Акционер в Българската търговския банка (1919-1923 и 1940-1946), неколкократно министър и народен представител.

Любопитен щрих от биографията му е, че при обявяването на Балканската война, той ускорено завършва Школата за запасни офицери и според някои източници е единственият действащ депутат, записал се за доброволец. Буров взима участие в боевете при Чаталджа, като след войната е отличен с орден „За храброст”, заради поведена атака „на нож”, при която едва не намира смъртта си. След демобилизацията се завръща в политиката, първоначално с поста си като подпредседател на Народното събрание, а след това и като министър на търговията.

Известен е с красноречието си в Народното събрание. В една своя реч казва:

Ние трябва да бъдем европейци, ако чувстваме, че имаме нужда от Европа. В името на свещените интереси на България, в името на кървавите страдания на народа ни, нека да си дадем дума да направим всички усилия, за да можем да се представим пред Европейската обществена съвест.”

След 9 септември ключовата му роля в политическия и обществен живот на страната спира да е факт. Става жертва на репресиите, като първоначалната присъда от Народния съд е отменена. През 1945 г. той е за кратко на свобода, впоследствие интерниран в лагер, а по-късно и осъден да излежи 20-годишна присъда в Пазарджишкия затвор. Именно там той умира на 15 май 1954 година.

Атанас Буров е знакова фигура за нас българите. Знакова, защото при формирането на ценностите на нашето време, нашето поколение българи се нуждаем от образци за подражание.

Защо Атанас Буров?!

Какво по-добро обогатяване чрез житейската история и културата на една всеобхватна и значима личност. Тази на банкера и общественика, бележития държавник, демократа и човека Буров.

Защото най-сетне човекът е това което е…

Според перафразирания библейския текст: Който прави добрини и е бил полезен народу, името му ще бъде вписано в книгата на живота. А бих и добавил, че парадоксът на човечността е, че преди да я намерим, трябва да я имаме.

Буров притежава тази човечност и още много добродетели. Той не само притежава високо образование, ерудиция и култура, но той е личност съчетала в себе си мъдростта на българския народ, благородството на знаещият и можещият. Той е фигура от голяма величина, формирала се през съдбовна историческа ситуация, отстояла на бурите и превратностите на времето, но и съхранила достойнството и несломимия си дух.

В края на своя живот Атанас Буров отправя своя завет към нас:

 – Епохата, в която раснах и живях, бе трудна, бурна епоха! В нея имаше строги, но справедливи закони. Колкото по млади ги научите, няма да повтаряте грешките на по-умните, взели си поука преди вас.

Ако се вгледаме внимателно в живота и делото на Атанас Буров, неминуемо всеки от нас ще открие истината, която търси, стига да може да си я намери. Защото в един живот отдаден на добруването на Отечеството има всичко и добри постъпки, а също и много грешки.

Буров дава надежда за всеки млад и амбициозен българин в насърчителното: Където има ум, парите сами идват. И с целия си живот на банкер Атанас Буров доказва всичко казано на дело. В своя живот той неизменно следва и библейската истина: Дай, за да получиш!. Така Атанас Буров дари на поколенията своето най-значимо интелектуално богатство.

Затова Атанас Буров е човекът, от когото всяка епоха се нуждае – завърши словото си Атанас Петров.

 

За мястото на Атанас Буров в българската история припомниха също родственикът на Буров Николай Увалиев и историкът доц. Жоро Цветков.

Благодарение и на силата на братската верига, паметникът на достойният българин масон Атанас Буров, бе открит!

Благодарим на ОВЛБ и съюзните ложи, както и на всички братя, допринесли, за изграждането му! ◊

 

Бюлетин на ОВЛБ, юни 2019 г.

към начало