.

Третият духовен масонски събор „Да бъде светлина!” се проведе в Бургас

 

 

На връх националния ни празник – 111 години независима България на 22 септември 2019 г. в Еврейския дом в Бургас се проведе Третият духовен масонски събор „Да бъде светлина!”, организиран от местната Ложа „Св. Климент Охридски”.

Съборът бе открит от главния организатор брат И. Б. – Майстор на ложата-домакин на това станало традиционно за Бургас духовно масонско събитие.

То се проведе в две части. В края на първата част Великият майстор – НУ брат Искрен Йотов, поздрави участниците във форума с празника, честити 15-годишнината на ложа „Св. Климент Охридски”, която бе отбелязана предната вечер с тържествен ритуал.

Великият майстор Искрен Йотов покани присъстващите да го придружат до Военния клуб в Бургас, и да поднесат заедно венци и цветя пред паметника и паметната плоча с изписаните имена на 300 бургазлии от 24-ти Черноморски пехотен полк, загинали за свободата и независимостта на България. Той се обърна към тях с думите:

Скъпи участници в Третия духовен масонски събор „Да бъде светлина!” – Бургас ‘2019, първото и най-важното е, че искам да ви честитя днешния празник, който за мен лично е доста съкровен, тъй като той ясно описва развитието на нашата последна част от историята ни. Т.е. за 30 години нашите деди добиха самочувствието, смелостта и куража да устояват, да обявят независимостта на България през 1908 г.

Именно след обявяването на тази независимост на държавата ни, както много добре знаем стана възможно и появяването за първи път в историята на България велика ложа като организация.

Независимостта е преди всичко отговорност и нашите деди правилно са го осъзнавали това. И те са били готови и са го доказали с факта, че са могли да защитят независимостта на България.

И за мен е символично това, че днес се намираме в този дом на бургаските евреи. Защото със Закона за защита на нацията през 1940 г. нашата организация, заедно с българите от еврейски произход, е забранена. И тези 50 години тъма, които са следвали до 1992 г.

Но ние в този ден на независимост трябва да си дадем ясна сметка: след последните 25 години на нашата Велика ложа, успяваме ли днес да бъдем независими и да помогнем на обществото да се чувства независимо?

Ето затова се обръщам към вас с думите:

Да живее единна и независима България!

И нека всички имаме сили и децата ни да пораснат силни, и да ни следват с тях!

 

На Третия духовен масонски събор „Да бъде светлина!” в Бургас бяха изнесени осем градежа и прожектиран документалния филма „Кои сме ние българите” на Българската академия на науките и изкуствата и Научния център за българска национална стратегия, посветен на Първия велик събор на българите по света, състоял се на 1-3 ноември 2008 г. във Варна. Режисьор на филма е брат Чавдар Гагов, а на събора присъства сценариста на филма Иван Момчев, който представи пред форума своята книга „Богу мили или не”.

 

Бел. ред. Изнесени на Третия духовен масонски събор „Да бъде светлина!” ще бъдат публикувани на сайта на ОВЛБ.

към начало