.

Помощта в масонството не е само пари и благотворителността не е най-важната част от него

 

ВУ брат Томас Джаксън в Клуб „Перото” в НДК – София:

 

Загубеният респект и уважение не се купуват, те трябва да се спечелят

 

 

Пожизненият почетен изпълнителен секретар на Световната конференция на регулярните масонски ложи – ВУ брат Томас Джаксън, представи своята книга „Масонство. Идеализъм и реализъм” на 3 октомври 2019 г. в Клуб „Перото” на НДК в София, съобщи за читателите на Хрониката брат Г. Ч. от ложа „Орфей” – ориент София.

Встъпително слово за представянето на книгата пред многобройната публика, изпълнила клуба направи НМ Велик суверен командир на ДПШО 33° за България – брат Иван Сариев, издател на книгата.

Той сподели, че ВУ брат Томас Джаксън е впечатлен от престоя си в България, от българите… Че е 85-годишен, семеен, без деца… И, че цялото си имущество е дарил на Мемориала „Джордж Вашингтон”…

 

Не съм почитател на социалните медии, но е добре те да се използват в интерес на масонството, сподели в началото на експозето си с присъстващите, самият ВУ брат Томас Джаксън.

В масонството ме привлича тайнствеността, продължи своята изповед той. За първи път дойдох у вас преди 20 години. Свидетел съм на развитието на масонството у вас. В масонството в Източна Европа има много потенциал. Книгата ми е израз на развитието на световното масонство. То влияе на развитието на обществото. Много съм благодарен на Иван Сариев и на ръководството на българското масонство. Книгата е резултат на речи и статии, писани през годините. Няма хронологичен ред. Някои материали са по-идеалистични. Други изразяват прогреса или липсата на прогрес в масонството. Много са свързани с американското масонство. Някои са свързани с масонството в Източна Европа. Призванието на масонството днес е да направи добрия мъж по-добър. Регулярността е право на база на създаването. Признанието е привилегия на база на отношение. В Пенсилвания има около 5 велики ложи, от тях 3 са нерегулярни. Нерегулярната е създадена от нерегулярна структура. Само ОВЛБ е регулярна в България. Обучението в масонството е много важно, за да върви ложата напред. Има много предизвикателства за една млада масонска организация. Масонството е процес на учене. Аз съм масон от 54 години и съм впечатлен колко малко зная. Важно е да се поддържа качеството на младите масони. За качеството на организацията се съди по лошо подготвените. В Америка беше допусната грешка в посока да се увеличи количеството. В резултат на това в САЩ загубихме 85% от членовете. От 4 милиона, останахме 1 милион масони. Трябва да се държи не на количеството, а на качеството. Помощта в масонството не е само пари и благотворителността не е най-важната част от него. Загубеният респект и уважение не се купуват, те трябва да се спечелят. Не съм езотеричен масон, беше откровен ВУ брат Томас Джаксън. Езотеризмът го откривам в символизма, но имам респект към езотериката, защото тя има голямо влияние върху масонството. В съвременното масонство съм разочарован, беше откровен той, от липсата на водачи в масонството. Също така и от желанието на пристроечните структури в Източна Европа да доминират над масонството. В САЩ нямат подобни проблеми. Оригиналната му игра на думи: На 85 години съм, но бих искал да съм на 100, предизвика смях в залата.

Но тя бързо трябваше да притихне, защото думите му, че ако е знаел какво ще бъде масонството днес в САЩ, то е нямало да иска да стане масон. В младостта си е станал масон, защото масонството е било фактор на промени. Днес не е така в САЩ, с дълбоко разочарование, призна той и продължи – Днес е трудно да се намерят качествени хора в ложите. Трябва да намираме лидери в масонството и в обществото, да имат визия, да виждат бъдещето. Добър мъж е този, който е с морални принципи, приети от обществото. Някои принципи са се променили. Идеята е да накараме останалите да си вдигнат нивото, а не да слезем на тяхното ниво. В днешното масонство, в северноамериканското, ми се иска да видя повече образованост и обучение. Това липсва днес. Чиракът трябва дълго да бъде проверяван, поне една година. Да има поне три градежа. Да ходи в други ложи. Едва след като бъде изпитан, той може да стане калфа. Изключително трудно е да си масон в Южна Америка. Ако масон отсъства без причина от ложа, то той може да бъде изключен…

След споделеното сърдечно от ВУ брат Томас Джаксън, последва и традиционното раздаване на многото желаещи на автографи върху книгата му „Масонство. Идеализъм и реализъм”.

На 3 октомври 2019 г.  сайтът на в. „Труд” – trud.bg публикува в рубриката си „Култура” репортажа на журналистката Биляна Веселинова „Живата легенда в масонството Томас Джаксън препълни „Перото”:

https://trud.bg/живата-легенда-в-масонството-томас-дж/

Същият ден сайтът на Информационна агенция БГНЕС – bgnesagency.com/bulgaria/ публикува по същия повод в рубриката си „Общество” информационен материал със заглавие „Томас Джаксън: Масонството в България допринася за развитието на обществото”:

https://bgnesagency.com/bulgaria/томас-джаксън-масонството-в-българия/

(Хрониката)

 

към начало