.

Врагове на демокрацията са егоизма, невежеството и арогантността

 

В памет на брат Божан Христов, почетен майстор на ложа „Сговор 92”

 

 

За пореден път ложа „Сговор 92” открива масонската си година с благодарствен спомен за своя изтъкнат брат и почетен майстор Божан Христов. Преминал на работа при Великия архитект на Вселената на 1 септември 2015 г., неговият светъл образ не избледнява в паметта на своите братя. Приживе, достигнал 90-годишна възраст, познат ни повече като „бай Божан”, той бе доайен на българското масонство. До края на живота си той бе верен на своята „Сговор 92”, ложата, в която през 1993 г. за пръв път се докосва до тайнството на масонския орден.

Високо ерудиран интелектуалец, брат Божан положи основите на творческата работилница на ложата, в която той изкова и дари на братята си 11 градежа, които за своето време бяха и остават един от върховете на съвременната масонска мисъл. Някои от тях бяха популяризирани чрез Бюлетина на ОВЛБ (днешната „Хрониката”) и сп. „Зидарски преглед” сред братята от Великата ложа.

Днес, чрез публичния сайт на Сговор 92, неговите градежи са достъпни за всеки, който желае да се докосне до масонското слово и мъдрост чрез творчеството на брат, съчетаващ едни от най-ценните качества в идеала за масона интелектуалец.

Завещаното ни от него творческо наследство далеч надхвърля границите на ложата и българското масонство. Неподвластни на времето, те се открояват като неръкотворен паметник на един изключителен човек и творец, наш брат и приятел. Източник на знания и вдъхновяващ пример за младите следовници в масонството.

В градежа „Свободното зидарство и демокрацията”, брат Божан казва: Нашите условности, нашата подготовка, нашите ритуали и нашето поведение в масонска среда са пример за профанския свят. Ние сме тези, които посредством нашата масонска култура, скромни строители на съвършения храм, трябва да бъдем коректив на пошлостта, хегемонията и беззаконието, които често се проявяват в профанския свят, който е и наш свят. Спазването на нашите тайни посвещенски правила не трябва да е пречка да се борим с извращенията и неправдите.

 Врагове на демокрацията са егоизма, завистта, грубата сила, фанатизма, лишаването от свобода, невежеството и арогантността.

 

Градежи на брат Божан Христов, публикувани на сайта на ложа „Сговор 92”:

 1. За културата на масона
 2. За масонската символика
 3. За някои масонски символи
 4. За първичните и универсални символични степени
 5. Масонски бог ли е Великият архитект на Вселената
 6. Ние и религията
 7. Посвещението
 8. Ролята на масонството през XXI век. Традиция, етика, нови ценности
 9. Свободното зидарство
 10. Свободното зидарство и демокрацията
 11. Степените на посвещението

 

Георги Балански,

Стар велик  втори надзирател на ОВЛБ,

Почетен майстор с особени заслуги на ложа „Сговор 92” – ориент София

Изследователска ложа Quatuor Coronati

 

„Хрониката“, електронен вестник на ОВЛБ, октомври 2019 г.

към начало