.

Обединената велика ложа на България издигна паметник на Симеон Радев

На  21 ноември 2019 г., в непосредствена близост до Националния дворец на културата в столицата, бе открит паметник на Симеон Радев – виден дипломат, историограф, публицист,  общественик и масон (1879 – 1967 г.).

Паметникът е дело на бележития скулптор Янко Бонев, Велик майстор на Великата ложа на България (1997 – 2001 г.). Негов проектант е арх. Петър Стрясков. Идеята за издигане на паметника е на фондация „Достойни българи“ с председател Илия Георгиев.

Финансирането на изработката и поставянето на паметника е осигурено с дарения на масони от Обединената велика ложа на България.

На церемонията по откриване на паметника присъства множество от родолюбиви българи, сред които видни историци, журналисти, политици, дейци на културата, изтъкнати представители на Обединената велика ложа на България.

Тодор Чобанов, Зам. кмет по културата на Софийската община

Зам. кметът по културата на Софийската община, г-н Тодор Чобанов, откри церемонията с кратко слово, в което подчерта, че Симеон Радев е сред личностите, които се нареждат във вечния пантеон на България. Словото си той завърши така: “Ние изпълняваме синовния си дълг като българи към величавата личност на Симеон Радев с този прекрасен паметник, поставен на чудесно място. Сам строител, той е и летописецът на онази епоха – – десетилетия на борба за утвърждаване и превръщане на България в силна европейска държава, за каквато мечтаеха Ботев и Левски. Прекланяме се пред Симеон Радев, пред неговото вечно творчество. Да живее България.

Преди да открие церемониално паметника, Великият майстор на Обединената велика ложа на България Искрен Йотов, произнесе кратко слово.

 

Искрен Йотов, Велик майстор на ОВЛБ

„Уважаеми дами и господа, скъпи братя,

В началото искам да изкажа благодарност първо към тези, които дадоха идеята за този паметник. На второ място – да благодаря на всички братя от ОВЛБ, които помогнаха чрез даренията си този паметник да стане факт. Благодаря и за отношението, лично на зам. кмета г-н Тодор Чобанов, че днес откриваме паметника, въпреки перипетиите, през които преминахме от миналата година по това време, когато отпразнувахме 25-тата годишнина на Обединената велика ложа на България, досега. Специално да благодаря на неговия автор Янко Бонев за високия творчески професионализъм и любов, които вложи в своята работа, създавайки този прекрасен паметник. Достоен за велика личност, каквато е Симеон Радев.

Днес е Денят на християнското семейство. Паметникът на Симеон Радев идва да ни подскаже, че ние, българите, също сме едно голямо семейство. И както във всяко семейство, така и в нашето, българското, на всички които носят отговорност за държавните дела – преди всичко политици и държавници, бих пожелал, винаги и по-често да си задават въпроса на Симеон Радев: „Дадох ли нещо на България“.

 

♦ ♦ ♦

Освен виден дипломат, историограф, публицист,  общественик и масон, Симеон Радев е бил също така редактор и издател на вестници и списания. Автор е на над 1400 публикации, сред които най-известен е уникалният му труд  „Строители на съвременна България”. Той е един от най-изтъкнатите масони по време на Третото българско масонство (1914 – 1940 г.), олицетворение на представата за масонството, като „най-отбраната общност в българското общество“.

През септември 1923 г. Симеон Радев е делегат на Международния масонски конгрес в Женева, където връчва на Великия командор Исак Ревершон изложение от името на Великата ложа на България за политическото положение в България.

Прочетете повече за Симеон Радев тук.

Авторът на паметника Янко Бонев, Стар Велик майстор на ОВЛБ и Искрен Йотов, Велик майстор на ОВЛБ

 

 

 

 

 

Фотогалерия от церемонията по откриване на паметника.

Фотограф:Анастас Търпанов.

 

Видео към публикацията

към начало