.

Масонски добродетели по време на епидемия

 

 

Брат Кристиан Либих, ложа „Сговор 92“

Парамедик, доброволец в Спешното отделение на УМБАЛ „Александровска“ по време на епидемията от Covid-19

 

Скъпи и обичани братя,

Несъмнена е връзката на нашето вековно и почтено братство с благотворителната дейност, милосърдието и доброволческата дейност. Тези прояви на нашата човещина са дълбоко вплетени в масонството, в нашите ценности, традиции и вечни добродетели.

Днес ви моля заедно да помислим за доброволчеството в контекста на съвременната извънредна ситуация, засегнала не само нашата братска верига, не само България, но и целия свят. Нека си спомним за девет часа и нека направим в сърцата си символичната връзка между изпращането на добри мисли към братята в нужда за нас масоните и аплодисментите от балконите, които целият народ изпраща в този час за лекарите, медицинските сестри и всички останали, които се грижат за здравето ни в тези месеци на изпитание.

Тази връзка, тази мисъл и душата ми на масон отведе и мен още в първите дни на извънредното положение пред арката на Александровска болница. В тази арка – истинска кралска арка, символ на Александровска болница, кръстена на нашия брат и княз Александър I Български (фон Батенберг), и запечатана в знака на Медицинския университет, София, през който много достойни хора и братя сме преминали, намирам за себе си дълбоката връзка между масонството и милосърдието. И то милосърдие далеч надхвърлящо конкретно медицината и здравните грижи, милосърдие в душите ни, правещо ни масони и добродетелни граждани и хора.

Пълния текст на градежа може да прочетете на сайта на ложа „Сговор 92“.

към начало