.

Масони от ОВЛБ и фондация „Благотворителност и милосърдие“ представиха пет проекта за Бургас

 

 

Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов

 

Пет благотворителни проекта за Бургас на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) и нейната фондация „Благотворителност и милосърдие“ бяха представени на пресконференция днес. Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов, който е и председател на УС на фондацията.

Фондацията на ОВЛБ – „Благотворителност и милосърдие“ ще подкрепи финансово възстановяването на западащата сега графична база, която се намира в Морската градина, а местната група на Съюза на художниците не  можеше да поддържа. Общинският съвет в Бургас взе решение да я предостави за 10 години на Националната художествена академия /НХА/ – филиал Бургас, която да я превърне в модерен „Младежки център на изкуствата“, като запази основната й дейност и реновира сградата. На въпрос на Флагман.Бг, деканът на Факултета по изящни изкуства в НХА проф. Светозар Бенчев каза, че ще бъдат възстановени и ежегодните в миналото графични пленери, в които участваха творци от страната и чужбина. Благодарение на тях в Бургаската художествена галерия е натрупан богат фонд.

 

Идеята бе на общинския съветник Иво Баев, велик инспектор в ОВЛБ и син на големия художник Георги Баев.

 

Графичната база ще бъде превърната в модерен Младежки център на изкуствата

Графичната база ще бъде превърната в модерен Младежки център на изкуствата

Бургас е първият град след София, където фондация „Благотворителност и милосърдие“ е открила свое представителство, каза изпълнителният директор Атанас Радев. Тук ще се създаде обучителен център за млади хора в най-различни направления – компютърни, езикови, духовни и други. Фондацията е създала и национален проект за младежко лидерско обучение. Настоящи членове на ОВЛБ от цялата страна, доказани в своите професии – лекари, учени, бизнесмени, политици, ще предават своя опит на деца и младежи от 12 до 18-годишна възраст.

 

Изследване в тази област показа тревожна тенденция – ако преди 5% от хората у нас са притежавали лидерски качества, сега те са едва 1,5%. И ако ние не възпитаваме такива качества, след време нацията ще бъде в доста тревожно състояние, допълни Радев, който е и Велик благотворител в ОВЛБ.

 

Фондацията на ОВЛБ ще подпомогне с финансови средства и Центърът за рехабилитация на деца с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични заболявания. Рехабилитацията и превенцията на тези заболявания са много важни, затова ние сме помагали и ще продължим да го правим, каза д-р Иван Зайков, стар майстор на стол в една от бургаските ложи. Той разказа и за още един проект на „Благотворителност и милосърдие“, който е в сферата на културата. „Вие знаете, че големият бургаски музикант Пламен Ставрев бе член на нашата организация. В тази връзка фондацията взе решение да учреди награда на негово име, която да се присъжда на участник в националния конкурс за песен „Бургас и морето“ – със статуетка и парична премия“, допълни д-р Зайков.

 

„Фондацията на ОВЛБ ще подкрепя и бургаските университетски центрове. Медицинският университет, БСУ, филиала на Минно-геоложкия университет, който предстои да бъде открит. Наши братя масони, които са доценти, професори, академици ще идват за наша сметка ще идват и ще изнасят открити лекции, свързани с тясната специализация на студентите“, каза Великият майстор Николай Божилов.

В петък в Бургас бе инсталирана и внесена светлина в нова масонска ложа, в която членуват видни представители на обществения живот, бизнеса и културата в града. В събота бе проведено и общото събрание на ОВЛБ, както и благотворителен търг, на който бяха събрани 52 000 лева.

 

За една година фондацията е събрала около 750 000 лева. Това са пари от дарения, а не държавни, общински или европейски средства. С тях са подпомогнати десетки благотворителни кампании. По време на втората вълна на ковид-кризата „Благотворителност и милосърдие“ дари 58 000 лева за тестове и медикаменти.

 

В брифинга участваха Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов, Тодор Андонов, Георги Зайков, д-р Иван Зайков, Великият оратор на ОВЛБ Любчо Иванов, доц. Любомир Райнов, изпълнителният директор на фондация „Благотворителност и милосърдие“ Атанас Радев, Свлен Кръстанов, бизнесмен, потомък на стар созополски род, проф. Светозар Бенчев от НХА, Иво Баев, общински съветник, председател на правната комисия в ОБС – Бургас и Даниел Капсъзов, изпълнителен директор на фондацията.

 

16 май 2021, 16:17 ч.

 

 Флагман.БГ 

Видеопрезентация на Фондация „Благотворителност и милосърдие“.

Графична база „Тодор Атанасов“ ще стане „Младежки център на изкуствата“

 

Други публикации, отразили пресконференцията

 

КАНАЛ O – БУРГАС

Новинарски канал на бургаската телевизия „Канал 0“.

Новини

 

Клипът може да се види и в YouTube

 

БНР

 

ТРУД – Регионален кореспондент 

 

ТРУД – САЙТ

 

ПОЛИГРАФ

 

 

 

 

към начало