.

Конкурсът показа, че национално значимите теми са мост между масонството и обществото

 

Доц. Атанас Владиков, Секретар на журито на  Националния литературен конкурс  „Раковски и свободата“

 

На 17 февруари 2021 г. Обединената велика ложа на България и Фондация „Благотворителност и милосърдие“ обявиха открит Национален литературен конкурс за есе на тема „Раковски и свободата“. Повод за конкурса бе 200-годишнината от рождението на бележития българин.

Конкурсът беше отворен, като в него можеше да вземат участие хора от всички възрасти.

 

За оценка на разработките бе определено жури в състав:

Председател:  проф. Валери Стефанов.

Членове: доц. Илия Кожухаров, доц. Ефрем Ефремов, доц. Атанас Владиков и Степан Ерамян.

 

Крайният срок за подаване на материалите беше 6 май, а резултатите бяха обявени на 1 юни.

За конкурсния период се получиха 41 есета, с общ обем от 110 печатни страници. Имаше участници от цялата страна. Най-младият участник беше ученичка от гр. Варна на 11 години, а най-възрастният участник е мъж от гр. Стара Загора на 62 години. Повечето участници бяха от по-малките градове и населени места на страната, като например: гр. Лом, гр. Перник, гр. Айтос, гр. Котел, гр. Провадия, гр. Троян. Имаше и много силно ученическо представяне от гр. Варна, както и множество студенти, учещи в големите градове на страната – гр. Русе, гр. Пловдив, гр. Велико Търново и гр. Бургас.

 

Всичко това навежда на мисълта, че рекламната кампания, свързана с конкурса, е била успешна и е дала резултат.

 

Във всички есета личеше, че авторите познават темата, усещаше се и  автентичният им емоционален заряд. Нишката на мисълта на всеки един от участниците беше обкичена с родолюбиви нотки на национално самочувствие.

 

Всички членове на журито се запознаха поотделно с подадените есета и след това в дискусия определиха финалистите.

При оценката на разработките журито на конкурса възприе един комплексен подход, отчитайки степента на владеене на българския книжовен език, стилистичния подход на авторите и автентичната интерпретация на фак­тите чрез литературни похвати – сравнения, хиперболи, метафори и др.

 

Наградите и финалистите в Националния литературен конкурс „Раковски и свободата“ са:

 

Първа награда: Мартин Странджански (гр. Бургас), 500 лева;

Две втори награди: Виктор Бочев (гр. Отерсвайер, Германия) и Йоана Младенова (гр. Перник), по 300 лева на всеки;

Две трети награди: Михайлена Михайлова (гр. Лом) и Димитър Апостолов (гр. София) по 200 лева на всеки;

Всички участници в конкурса ще получат грамота за участие и извънредния брой на списание „Зидарски преглед“, издаден по повод юбилейната годишнина.

 

Успехът от провеждането на първия Национален литературен конкурс „Раковски и свободата“ показва, че събития на ОВЛБ, свързани с национално значими теми привличат различни хора от различни възрасти. Това спомага за налагане на позитивен образ на масонството в обществото. По тази причина мисля, че трябва да се проведе дискусия за възможностите за прерастването на конкурса в ежегодно събитие, свързано с бележити българи и/или масони. По мое мнение е дошло точното време за това.

 

 

към начало