.

Представяме ви младежкия Орден „Дьо Моле“

 

 

Основни дейности на програмата „Дьо Моле“

Пътуването на „Дьо Моле“ започва с Обителта. Като всяко уникално преживяване то се изгражда около същите високи ценности и възможности за лидерство, които отличават „Дьо Моле“ от самото му създаване. По-долу са дадени някои аспекти на програмата „Дьо Моле“, които показват как тя създава между членовете връзки за цял живот, които укрепват с времето.

 

Уникални събития

Събитията в „Дьо Моле“ са уникални по своята същност. Те обхващат спортни турнири, официални вечери, посещения на детски болници, готварство и много други. Мотото на организацията на събития е следното: Ако можете да мечтаете или ако сънувате за нещо, можете да го направите в „Дьо Моле“. Младите мъже са изправени пред предизвикателството да възприемат нови идеи и да обмислят креативни подходи за набиране на средства, за създаване на проекти в услуга на обществото и на отделни членове, както и за организиране на забавни събития. Всяка година дейностите се променят и се преоформят въз основа на анализ на резултатите от тях. Някои събития определено водят до специални моменти в живота на младите мъже, тъй като преживяното често може да е  по-далеч от вкъщи, отколкото някога са били досега, или свързано с наслаждаване на дейност, която никога не биха опитали сами. Важно е да се отбележи, че в някои от събитията се включват не само активните „Дьо Моле“, но и останалите участници в спомагателните структури на Обителта, описани по-долу, както и момичета, девойки и техните родители.

Световната практика на ордена има няколко повтарящи се събития в годината, които предстои да организираме и в България, а те са:

 •  Ден на преданост – в този ден членовете на всяка Обител на „Дьо Моле“ се насърчават да присъстват групово на, богослужение в някоя църква, синагога, джамия, храм, параклис или друго място на поклонение, одобрено от Консултативния съвет.
 •  Ден на патриотите – в този ден всяка Обител организира програма, която е подчинена на някое от великите патриотични събития в историята на Юрисдикцията така, че голямата светлина на патриотизмът никога да не помръкне.
 •  Ден на комфорта – на този ден задължение на всяка Обител е да посети болни или хора на възраст.
 •  Ден на образованието – задължение на всяка  Обител e да организира програма, която ще подчертае стойността на образованието и факта, че училището е опора на свободата и трябва да се поддържа.
 •  Ден на родителите – на този ден всяка Обител организира програма, на която се канят родители, настойници, наставници, за да се подчертае уважението на младежите към грижата, която получават от възрастните.
 •  Ден на моето правителство – на този ден задължение на всяка Обител е да организира програма, от която членовете могат да научат повече за правителството на държавата, в която се намира Обителта.
 •  Ден в памет на Франк С. Ленд – този ден е задължение на всяка Обител, като се организира мемориална програма в чест и памет на татко Франк С. Ленд, основател на Ордена на „Дьо Моле“. Обителта организира набиране на средства, които се даряват на масонска благотворителна организация.

 

Ефективните срещи – ритуали

Ефективните срещи са крайъгълният камък, около който една Обител функционира и расте. Срещите дават възможност на членовете да бъдат креативни и да превърнат идеите си в реалност. Всеки „Дьо Моле“ има роля при откриването и закриването на срещите. На всеки 6 месеца се избират нови роли за членовете и се провеждат избори за ръководство на една Обител. Ръководителят на Обител е Главният съветник. Тази позиция осигурява практически опит чрез предизвикателство към отговорния млад мъж да взема решения за Обителта и да организира „кога, къде и как“ за събитията. Гост-лектори като ветерани, учители и държавни служители често са поканени да правят специални презентации. Отделните Дьо Моле също са стимулирани да правят презентации: от монолог, почитащ любовта на майките, до изпращане на братя, които са навършили пълнолетие. Всяка презентация носи различен урок, който младите мъже вземат със себе си извън времето прекарано в ритуална дейност.

 

Структури на „Дьо Моле интернешънъл“ освен основната на активните „Дьо Моле“

Създадена през 1995 г., „Оръженосци“ е програма за момчета на възраст от 9 до 11 години.

Тя преподава важни уроци за справедливост, истина и мъдрост, докато участва в различни забавни събития и развива трайни приятелства. Чудесна отправна точка за всеки младеж, който се интересува да стане „Дьо Моле“ на 12 години или който просто търси нещо, в което да се включи. Оръженосците провеждат „професионални“ срещи, посещават забавни събития и общуват с активните „Дьо Моле“. Оръженосците са част от Обителта правят срещите си в нея. На всяка среща и събитие присъстват съветници, които гарантират безопасността и работят в тясно сътрудничество момчетата. Активните “Дьо Моле“ дават на оръженосците положителни модели за подражание и често се казва, че:  обичат да общуват с „малките си братя“. Родителите са добре дошли да присъстват на всички събития и да допринесат за успеха на Обителта.

 

„Орденът на рицарството“ е специална група за по-възрастните “Дьо Моле“ (17-21 години)

Той служи като възможност за най-активните „Дьо Моле“ да работят заедно за постигане на нови цели и дава повод на по-възрастните членове да си взаимодействат помежду си. Членовете на рицарството са част от „Приорат“, който има свои офицери и събития. Официалното наименование на Ордена е „Рицарите на Свещения Орден на Кавалерите на Жак Дьо Моле“ (Възможно е в бъдеще да се намери и по-точен превод на наименованието му) . Рицарството не е почетна степен или награда, а работен орган, чиято цел е да усъвършенства своите членове и да служи на Ордена на „Дьо Моле“. Той се отличава от „Дьо Моле“ и „Оръженосците“ в облеклото си и ако има такива, мечовете се носят на бедрото, като се използват по време на техните ритуали. Орденът на рицарството дебютира през 1946 година. Основните задължения на Приората са:

 •  Подпомагайте Ордена на „Дьо Моле“ и неговите Обители.
 •  Поддържайте активния интерес на по-възрастните „Дьо Моле“.
 •  Осигурете интересна програма за членовете на Приората.
 •  Осигурете подходящ пример за всички „Дьо Моле“.

 

Възрастните (21+ години), които поддържат и активират „Дьо Моле“ на всяко ниво, са също толкова важни, колкото и участващите млади мъже.

„Дьо Моле“ има голям състав от посветени Съветници и доброволци, които се радват да подкрепят дейностите и програмите на „Дьо Моле“ толкова, колкото младите се радват да участват в тях. Независимо от нивото на ангажираност, възрастните, подкрепящи „Дьо Моле“, оказват значително влияние в живота на младежите, с които общуват, и тази подкрепа поддържа организацията „Дьо Моле“ силна от поколение на поколение.

 

Едни от най-прекрасните преживявания в „Дьо Моле“ могат да се случат и на членовете, след като достигнат и надхвърлят 21 години. „Старшите Дьо Моле“ помагат при събития на „Дьо Моле“ като набиране на средства и ораторски практики, използвайки дългогодишния си опит за обучение на младите членове. С течение на времето съветниците и ръководителите на Обителта, ще се променят, а с тази промяна могат да се променят и уроците, които се преподават. „Старшите Дьо Моле“ помагат да се запазят най-добрите практики и учения, като насаждат тези ценности на новите членове. „Старшите Дьо Моле“ могат да продължат да набират  членове на Ордена и по този начин да си спечелят своя приз: „Ключ на синята слава“. Ако бъдат удостоени със степента на „Шевалие“ (17+) или „Почетния легион“ (25+), те могат да присъстват на специални събития само за „Старшите Дьо Моле“. С течение на времето те получават специално признание за забележителности в кариерата си на „Дьо Моле“, като отличията за 25, 50, 70 години членове на „Дьо Моле“. „Старшите Дьо Моле“  с изключителна професионална кариера имат шанс да бъдат включени в „Зала на славата на „Дьо Моле Интернешънъл“.

 

Международна дейност

Веднъж годишно „Дьо Моле Интернешънъл“ е домакин на международна сесия, където юрисдикциите изпращат своите най-високо позиционирани „Дьо Моле“, заедно с техния Изпълнителен директор. По време на тази сесия, те получават рядката възможност да се срещнат с някои от най-добрите „Дьо Моле“ от цял свят. Мястото на сесията се променя всяка година, често се провежда на исторически места, като продължава една седмица. Основната функция на младежите през седмицата е да се включат в Конгреса, където делегатите от всяка Юрисдикция на „Дьо Моле“ се изказват и гласуват за промени, които биха искали да видят в международен мащаб. Също така по време на седмицата на сесията, представителите на младежите избират Международен Главен съветник и Международен Секретар на Конгреса, които да бъдат техните представители във Върховния съвет на „Дьо Моле Интернешънъл“.

 

Стажове и обучения

Към „Дьо Моле“ се създават стажантски програми, както и различни курсове, като такива по ораторски умения, лидерство и други. Много често те са спонсорирани или организирани с помощта на масонски ложи. Тези програми са насочени основно за младежите, членове на Ордена.

към начало