.

Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов участва в Конференцията на европейските Велики майстори

 

 

 

Великият майстор на ОВЛБ, най-уважаемият брат Николай Божилов взе участие в Конференцията на европейските Велики майстори. Тя се проведе от 16 до 19 септември във Виена.

 

„За мен срещата бе особено вълнуваща, тъй като това бе първото ми участие, като Велик майстор, във форум на най-високо равнище – среща на Великите майстори в Европа“, заяви Великият майстор пред „Хрониката“.

 

През първия ден от конференцията всички Велики майстори, взели участие в събитието, са представили накратко ситуацията във великия ориент, който ръководят.  Разбираемо, основната тема е била пандемията.

Пред присъстващите Велики майстори аз представих действията, които предприех още от третата седмица след избора си, а именно :

  •  преустановяване на ритуалната дейност в целия Ориент и преминаване на онлайн срещи на братята по ложи с представяне на градежи и дискусии по тях;
  •  проверка на всеки един от храмовете в Ориент България за неговата техническа обезпеченост, с цел предотвратяване разпространението на COVID-19. След 1 февруари 2021 г. поетапно възстановяване на ритуалната работа в тези храмове, които са осигурили необходимото оборудване;
  •  задължително използване на маски, дезинфектанти и др., преди и по време на ритуалната работа;
  •  спазване на дистанция по време на братските трапези“, каза НУ брат Николай.

Той сподели също, че почти всички Велики майстори са изтъкнали високия процент на ваксинирани граждани от техните държави и много ниска смъртност.

С Великия майстор на НВЛ на Румъния – НУ брат Раду Баланеску и Великия майстор на ВЛ на Испания – НУ брат Оскар Алфонсо де Ортега, с когото бяха установени особено близки приятелски контакти

НУ майстор, брат Николай със съжаление е споделил своите тревоги от изключително ниския процент на ваксинирани хора в страната и огромния брой починали, чиито брой тревожно нараства.

„За съжаление рекордът по смъртност от COVID-19 е наш, както е и наш антирекордът за брой ваксинирани. Останалите Велики майстори споделиха моите тревоги и пожелаха на всички наши сънародници бързо справяне с пандемията“, каза ВМ на ОВЛБ.

 

По време на втората част на конференцията, работата е била организирана в пет различни панела.

Модератори са били домакинът, НУ ВМ на ВЛ на Австрия Георг Землер, НУ ВМ на ВЛ на Испания Оскар Алфонсо де Ортега, НУ ВМ на ОВЛ на Германия Кристоф Босбах, НУ ВМ на Националната ВЛ на Франция Жан Пиер Роле и НУ ВМ на ВЛ на Нидерландия Герит Ван Еук.

НУВМ, брат Николай е взел участие в панела „Свободно зидарство и дигитализация“, което бе ръководено от НУ ВМ на ВЛ на Нидерландия Герет Ван Еук.

Всеки от участващите в панела е представил виждането си по темата. Всички велики майстори са се обединили около това, че е абсолютно забранено да се предават или представят по Интернет ритуали или части от тях от открита Ложа. Не е редно да се снимат и показват храмовете. Трябва стриктно да се спазват масонската тайна и клетвата, които сме дали да пазим тайните на масонството.

„В този панел представих проекта на ОВЛБ за дигитализация на братската верига (Виж „На фокус“). Това предизвика интерес във всички участници“, каза НУ брат Николай.

Правейки обобщение в края на конференцията, модераторът на панела, НУ ВМ на ВЛ на Нидерландия Герит Ван Еук е определил като „отличен пример за всички“ сп. „Зидарски преглед“, както и проекта за неговата дигитализация, предвиждащ възможност за коментари и становища по статиите.

 

С Великия майстор на Регулярната велика ложа на Сърбия – НУ брат Лукас Расулич

На Конференцията на Великите майстори е препотвърдено, че в един Ориент може да има само една регулярна Велика ложа. Възможността за появата на втора е обвързана с това, регулярната да реши да сподели територията си с нея. В тази посока, с тревога е обсъдена ситуацията в няколко европейски Велики ложи, но не са били приети решения по въпросите, за които е станало дума.

„В заключение мога да споделя, че тридневната Конференция на европейските Велики майстори е изключително полезна, като форум за обмяната на идеи, практики и др. между отделните ориенти. Освен това, тя спомага за подобряване и задълбочаване на отношенията между братята от отделните Велки Ориенти, както и за уеднаквяването на позицията по някои важни теми. Разбира се, използвах възможността да поканя присъстващите Велики майстори да участват в честванията в предстоящата 30-годишнина на ОВЛБ през следващата масонска година и за моя радост много от тях потвърдиха готовността си да ни почетат с присъствието си“, каза НУ ВМ на ОВЛБ.

НУ ВМ на ОВЛ на Германия Кристоф Босбах е представил организацията по Световната среща на Великите майстори, която ще се проведе в Берлин в края на м. Ноември 2021 г.

Следващата Конференция на Европейските Велики майстори ще се проведе през 2022 г. в Дъблин и домакин ще бъде Великата ложа на Ирландия.

 

Хрониката, септември 2021

към начало