.

Българска делегация взе участие в Генералната асамблея на Великата ложа на Украйна

 

 

От ляво на дясно: брат Красимир Керезов, Асистент велик майстор на ОВЛБ, брат Сергей Ганчев – Стар велик майстор на ВЛ на Украйна и Велик представител на ОВЛБ, брат Анатолий Димчук – Велик майстор на ВЛ на Украйна

Делегация на ОВЛБ, водена от Асистент Великия майстор на ОВЛБ брат Красимир Керезов, участва в Генералната асамблея на Великата ложа на Украйна (ВЛУ). Тя беше проведена на 11.09.2021г. в гр. Киев. В делегацията на ОВЛБ участваха още брат Д. Б. от ложа „Хелиос“, Ор. София, брат С. К. от ложа „Хаджи Димитър“, Ор. Сливен и брат И. К. от ложа „Академик Михаил Арнаудов“, Ор. София.

Вечерта, преди асамблеята, Великият майстор на ВЛУ брат Сергей Ганчев, който е и Велик представител на ОВЛБ във ВЛУ, посрещна топло заедно, с Великите сановници на ВЛУ, всички ръководители на чуждестранни делегации, давайки им вечеря в ресторант на река Днепър, с национална кухня и музика. По време на вечерята, нашите домакини проявиха интерес към  различни въпроси, свързани с работата ни, като масони в различните  велики ложи.

На следващия ден, Генералната асамблея на ВЛУ утвърди избора на новия Велик майстор на ВЛУ брат Анатолий Димчук. Той бе инсталиран, след като се закле пред всички присъстващи братя.

Освен нашата делегация, в работата на Генералната асамблея в Киев, участваха представители на Великите ложи на Азербайджан, Грузия, Молдова, Румъния, Полша, щата Тенеси, САЩ, Франция и Шотландия.

Наситената програма на Генералната асамблея, освен встъпването в длъжност на новоизбрания Велик майстор на ВЛУ, включваше още инсталиране на нова ложа „Порта Пиретос“, която е 22 поред в състава на ВЛУ. Нейният Достоен майстор брат Роман, стар Велик секретар на ВЛУ положи клетва, заедно със Сановния съвет.

В края на продължилата пет часа ритуална и церемониална работа гостуващи чуждестранни делегации поднесоха своите приветствия.  Асистент Великият майстор на ОВЛБ, ВУ брат Красимир Керезов, поздрави от името на Великия майстор на ОВЛБ брат Николай Божилов, новоинсталирания Велик майстор на ВЛУ брат Анатолий Димчук, Стария ВМ на ВЛУ брат Сергей Ганчев, както и участниците в Генералната асамблея на ВЛУ. В своето приветствие брат Красимир Керезов отправи апел към всички братя от ВЛУ, заедно с братята от ОВЛБ, със задружните усилия и братска любов в своите работи, да поддържаме веригата на регулярното масонство, силна и жива.

На галавечерята, домакините от ВЛУ връчиха на гостите брошура с двуезичен градеж за основаването на ВЛУ през 1919 г., паметен знак с надпис „ВЛУ 6019“, както и значки с националното знаме на Украйна и паметния знак на Великата ложа на Украйна. Обмяната на покани за гостуване и пожелания между братята от всички страни, дошли на Генералната асамблея в Киев продължи.

към начало