.

Делегация на ОВЛБ взе участие в Световна конференция на регулярните масонски велики ложи

 

От 17 до 21 ноември в Берлин, Германия се проведе седемнадесетата Световна конференция на регулярните масонски велики ложи.

 

Домакин на тазгодишното издание на конференцията бяха Обединените велики ложи на Германия.

На конференцията присъстваха делегации от 78 регулярни велики ложи от пет континента. ОВЛБ бе представена от НУ Велик майстор бр. Николай Божилов и Великия канцлер МУ бр. К. Ч. Специален гост-лектор на конференцията бе  НУ Стар велик майстор бр. Искрен Йотов.

 

 

Старият Велик майстор на ОВЛБ – НУ брат Искрен Йотов, изнася доклад на тема „Перспективи пред Масонството в Източна Европа“ пред Световната конференция на регулярните масонски велики ложи.

През първия ден на конференцията от гост-лектори бяха изнесени доклади на различни теми, засягащи масонството и развитието на човешката общество като цяло. НУ Стар велик майстор бр. Искрен Йотов изнесе доклад на тема „Перспективи на свободното зидарство в Източна Европа“, който бе приет с изключително уважение и овации от присъстващите.

 

 

НУ брат Николай Божилов и НУ брат Михаел Фолквайн с подаръка от името на ОВЛБ

През втория ден на конференцията участниците бяха разпределени в няколко работни групи, в рамките на които се обсъдиха въпроси от общ интерес за присъстващите, както и такива свързани с бъдещето на световната конференция.На третия ден бе проведена обща сесия, на която бяха обсъдени и гласувани предложения, направени от отделни или група велики ложи по проблеми, засягащи днешния и утрешен ден на световното масонство.

Следващата, осемнадесета Световна конференция на регулярните масонски велики ложи ще се проведе през май 2023 г. Неин домакин ще бъде Великата ложа на Държавата Израел. Определена бе дата и място за провеждане и на по-следващата, деветнайсета Конференция – ноември 2024 г. с домакин Великия Ориент на Парана, Бразилия.

Четвъртият и последен ден на конференцията бе ознаменуван с изключително добре проведен Тържествен ритуал на Общото събрание (Тържествен конвент) на ОВЛГ. По време на него, в тържествена обстановка и в присъствието на Великите майстори на Великите ложи – гости на Конференцията, бе тържествено заклет новият Велик майстор на ОВЛГ, НУ Бр. Михаел Фолквайн. Той пое майсторския чук на Великия майстор на ОВЛГ от досегашния Велик майстор на ОВЛГ – НУ бр. Кристоф Босбах.

От ляво на дясно: Старият велик майстор на ОВЛБ – НУ брат Искрен Йотов, Старите велики майстор на ОВЛГ – НУ брат Клаус Хорнефер и НУ брат Рюдигер Темплин, и Великият майстор на ОВЛБ – НУ брат Николай Божилов

НУ Велик майстор бр. Николай Божилов и Великият Канцлер МУ бр. К. Ч. проведоха множество срещи и разговори с делегации от представените на конференцията регулярни Велики ложи. Предмет на разговорите беше задълбочаване на сътрудничеството и приятелските братски отношения с Великите ложи, с които ОВЛБ има взаимно признание, както и разширяване на кръга на признанията с регулярни Велики ложи от световната братска верига.

Великият майстор на ОВЛБ НУ брат Николай Божилов и  Великият майстор на Великата ложа на Австрия – НУ брат Георг Землер

Великият майстор на ОВЛБ НУ брат Николай Божилов  и Великият секретар на Великата ложа на щата Ню Йорк – ВУ брат Ричард Шулц

Проведените срещи и разговори вече дават първи резултати – за по-малко от седмица след завършека на Конференцията в Берлин бе разменена кореспонденция относно взаимни признания с няколко Велики ложи от Южна Америка и предстои обмяна на писма за взаимни признания и с други регулярни Велики ложи от целия свят.

 

„Хрониката“, ноември 2021 г.

към начало