.

Конференцията в Милуоки, Уисконсин, САЩ, бе една от най-успешните за ОВЛБ

 

 

НУ брат Николай Божилов,

Велик майстор

 

Скъпи братя,

Мога да споделя отлични новини от приключилата на 26.02.2022 г. Конференция на Великите майстори на масоните в Северна Америка, която тази година се проведе в Милуоки, Уисконсин. Позицията на ОВЛБ и целите ни бяха внимателно подготвени месеци преди това, включително и чрез нашите велики представители в Северна Америка. На първо място затвърдихме отличните си контакти с всичките 46 северноамерикански велики ложи, с които ОВЛБ е в признание и които ни разпознават като единствената регулярна и призната Велика ложа в Ориент България. На самата конференция проведох десетки срещи с велики майстори от Северна Америка, които бяха предварително уговорени и подготвени. Близки приятелски отношения са изградени със Секретаря на Конференцията и Стар ВМ на ВЛ на Уисконсин – НУ бр. Майкъл де Уулф, със Стария велик майстор на Великата ложа на Илинойс и член на Комисията по информация за признанията – НУ бр. Антъни Крако. Изключително ползотворни бяха и срещите ми с настоящия председател на Комисията – НУ бр. Хорхе Аладро, Стар ВМ на ВЛ на Флорида, както и с новия Изпълнителен секретар на Комисията, НУ бр. Глен Куук – Стар ВМ на ВЛ на Юта.

Водещият успех за нас е, че ОВЛБ получи признание и от Великата ложа на Аляска. С това получените признания на ОВЛБ от други велики ложи по света надхвърлиха 140.

Едва няколко са великите ложи от САЩ, с които ОВЛБ нямаше комуникация и съответно не бяхме разменили признания. След предварително уговорени срещи се запознах с Великите майстори на Великите ложи на Северна Дакота, на Южна Дакота и на Делауеър. Заедно с нашия Велик представител към Великата ложа на щата Ню Йорк и в отделни срещи с всеки един от тях, им представих в резюме историята на ОВЛБ и нейните признания от великите ложи по света, включително и от северноамериканските велики ложи. Подарих им по един екземпляр на английски език на прекрасната книга „25 години ОВЛБ“ на МУ брат Михаил Димитров, Стар велик оратор на ОВЛБ. Те бяха впечатлени от авторитета и развитието на нашата Велика ложа.

Резултатите от тези срещи не закъсняха. На 24.02.2022 г. получихме признание от Великата ложа на Южна Дакота. В предстоящите месеци нашето искане за признание ще бъде разгледано на Общите събрания на Великите ложи на Северна Дакота и Делауеър. Очакваме вземане на решение за признание, според думите на техните велики майстори.

Изключително важно за ОВЛБ и за Ориент България бе заседанието на Комисията по информация за признанията към Конференцията на Великите майстори на масоните в Северна Америка.  На него дори не бе допуснато разглеждането на въпроси, засягащи България, поставени с имейли от представители на няколко нерегулярни структури у нас. Някои от тези електронни писма, изпращани от нерегулярни структури в България, станаха и мое достояние. Останах изумен от лъжите и интригите, които някои нашенци, псевдомасони, се опитват да създадат. За съжаление, с такива писма те уронват и престижа на България. Това не могат да бъдат дела на достойни мъже. Затова, докато съм Велик майстор на ОВЛБ, вратата на нашата Велика ложа ще остане затворена за апологетите на тези лъжи и интриги. Сред нас няма място за такива хора, а ако някои от тях са попаднали по един или друг начин в нашите редици, те ще бъдат изключени от състава на ОВЛБ.

Фактът, че Комисията по информация за признанията към Конференцията изобщо не включи в дневния си ред въпрос, свързан с Ориент България, за сетен път потвърди своето заключение от 2016 г., в което категорично се констатира , че въпросите с българското масонство са решени. Поради това проблеми в Ориент България с регулярността му, в т.ч. и с тази на ОВЛБ, няма.

Запознах се и с новия постоянен секретар на Комисията по информация за признанията – НУ бр. Глен Куук. Той е стар Велик майстор на Великата ложа на Юта, която отдавна е в признание с ОВЛБ. НУ брат Глен Куук беше много добре запознат с въпросите на Ориент България от предишния Секретар на комисията НУ бр Джо Харисън, и знаеше, че същите са разрешени още през 2016 г. съгласно официалното заключение от тази година.

С радост мога да ви споделя, че поддържаме отлични отношения с всички велики ложи от Северна Америка, с които имаме признания досега. След последната Конференция в Милуоки се сдобихме и с много нови приятели, които са сред авторитетите на масонството в Северна Америка. За цялостен принос в развитието на нашите отношения отличих с почетен знак „25 години ОВЛБ“ Великия секретар на Великата ложа на Илинойс – ВУ бр. Джон Лоайза,  Стария велик майстор на Великата ложа на Илинойс и член на Комисията по информация за признанията – НУ бр. Антъни Крако, както и Великия секретар на Великата ложа на щата Ню Йорк – ВУ бр. Ричард Шулц.

По покана от домакините и в качеството ми на Велик майстор на ОВЛБ, посетих сградите на някои от авторитетните масонски пристроечни ордени в Северна Америка: Масонския дом на Шрайнерите и храмът на Долината на Чикаго към Върховния съвет на Илинойс, част от Северната юрисдикция.

Шрайнерс Интернешънъл са изключително авторитетна част от северноамериканското масонство, създадено отпреди 15О години, основано на масонските принципи на братска любов, помощ и истина. С близо 200 местни структури и хиляди клубове на шест континента, за тях е характерно, че залагат изключително на благотворителността и по-точно на изграждането и поддържането на детски болници. На територията на Северна Америка те са 67. Детската болница на шрайнърите в Чикаго е специализирана в ортопедични операции на деца и разполага с 62 места.

Братята от Долината на Чикаго към Върховния съвет на Илинойс, част от Северната юрисдикция, ме приеха сърдечно в техния впечатляваш дом с прекрасен храм и богата библиотека. Те бяха щастливи от факта, че Върховният съвет на България е в признание с тях и поддържа братски отношения със Северната юрисдикция. Изпратиха сърдечни поздрави до братята от България, подариха ми знаме, което предадох на Върховния ни съвет.

Искам да подчертая, че като Велик майстор на ОВЛБ, винаги ще подкрепям и поддържам всички регулярни и признати от ОВЛБ пристроечни структури, които работят на територията на Ориента ни. Списъкът им може да намерите във всяко издание на Хрониката на ОВЛБ. Техният международен авторитет допринася за утвърждаването на ОВЛБ. Те спазват стриктно нашата конституция, Древните ландмарки и Конституцията на Андерсън.

Следващата Конференция на Великите майстори на масоните в Северна Америка ще се проведе през м. февруари 2023 г., като домакин ще бъде Великата ложа на Вирджиния.  Мога да ви уверя, че и на нея ОВЛБ ще бъде също така отлично представена.

към начало