.

Информация за дейността на Хуманитарния център към ОВЛБ

 

 

1. На инициативата на Фондация „Благотворителност и милосърдие“ (ФБМ) за събиране на средства в помощ на Хуманитарния център, създаден по решение на НУ ВМ брат Николай Божилов, откликнаха голям брой съюзни ложи и братя. Събраните досега средства надхвърлят 30 хил. лв.

ФБМ благодари на всички дарители.

2. Множество братя от различни ориенти предложиха свои имоти за безвъзмездно настаняване на бежанци, други предложиха транспортни, медицински и хуманитарни услуги.

3. УС на ФБМ гласува единодушно и преведе на разположение на ложи и братя от ориент Варна сумата от 10 хил. лв., за да закупуват храни, медикаменти, консумативи и др. на пристигащите там бежанци.

4. Братята направиха организация от всички ложи в ориент Варна на ротационен принцип, да се ангажират с приготвянето на пакети с храна и доставянето на нужните стоки за бежанците от Украйна. За първата пратка се ангажираха братя от ложа „Св. Николай Чудотворец“ и ложа „Възраждане“. В неделя или понеделник братя от ложа „Арарат“ ще сортират и приготвят пакети с храна и ще ги доставят до Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна за пристигащи с автобуси с украинските майки и деца. Вече са доставени част от продуктите. Сортирането на продуктите ще става в Храма на варненските ложи. Вече бяха раздадени първите 40 пакета с храна на нуждаещите се в Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна. Украинците, които пристигат в центъра, освен от храна имат нужда и от най-елементарни неща като детско бельо, чехли, джапанки, памперси и др.

5. УС на ФБМ има готовност да реагира и обсъди всякакви апели за помощ към всички страдащи бежанци, независимо от тяхната националност.

6. Продължаваме събирането на средства и хуманитарни помощи, чрез ФБМ в полза на дейността на Хуманитарния център.

към начало