.

Хуманитарният център на ОВЛБ в действие. Хуманитарна мисия в Украйна.

 

Фондация „Благотворителност и милосърдие“ към Обединената велика ложа на България проведе хуманитарна мисия на територията на Украйна. С два микробуса група представители на Фондацията, които са членове и на Widows Sons, водени от изпълнителния директор на Фондацията Даниел Капсъзов, дариха на жителите на с. Чушмелий храни, лекарства, санитарни принадлежности и други продукти от първа необходимост на обща стойност 30 000 лв. Намиращото се в района на Болград 200-годишното село Чушмелий е едно от селищата с най-голямо българско етническо население в Украйна.

Поради бомбардировките, обстрела и бойните действия на територията на Мариупол, Херсон, Николаев и Киев много бежанци от тези градове са намерили подслон в село Чушмелий, което създава допълнителни огромни проблеми с прехраната и снабдяването с медикаменти.

Групата е придружена от екип на БНТ, която на 28 април излъчи в рубриката си „Новини“, репортажа на Иво Никодимов. Пред камерата ръководителят на хуманитарната мисия Даниел Капсъзов заявява:

Това е феноменалното на българите, че винаги и навсякъде можем да си помогнем. Хора, които са пострадали от войната пряко са дошли тук и са приети от българите в това село. И ние за това пропътувахме тези километри, за да им помогнем, да им оставим храна за десетина дни и така да облекчим ситуацията“.

Пратениците на Фондация „Благотворителност и милосърдие“ предадоха специално подготвено дарение и на единствената, работеща в момента, детска болница в Одеса. То включва предварително заявените от болницата лекарства, медицинска апаратура, детски играчки и консумативи на обща стойност 20 000 лв.

 

На 5 май, в предаването си „Денят започва“, БНТ излъчи и репортаж на Мария Плачкова, който също отразява предоставената от Фондация „Благотворителност и милосърдие“ хуманитарна помощ на Украйна, на жителите на село Чушмелий, в което живеят предимно етнически българи, посрещащи в домовете си хора от други райони на страната, бягащи от войната.

към начало