.

Орденът Дьо Моле се разрасна с два нови обители в Бургас и Пловдив

 

На 15 май 2022 г. в хотел Хаят в гр. София се проведе ритуал на Дьо Моле „Света София“. След като братята и сестрите заеха местата си в Храма, започна церемонията по посрещането на официалните гости, като последен бе въведен НУ ВМ брат Николай Божилов заедно с неговия малък син Иван, които бяха съпроводени тържествено до Изтока. Присъстваха много гости от чужбина, които бяха част от чуждестранните делегации на годишното общо събрание на ОВЛБ, което се проведе предния ден. Специални гости на събитието бяха брат Лучано Крители и неговия заместник Еудженио Йенчинела, които трябваше да ръководят церемонията по инсталирането на два нови Обители в България.

Бързото разрастване на Ордена през последната една година се дължи на постоянните усилия положени от Главния съветник на Ордена, Румен Божилов, който неуморно се грижеше за организацията и приема на нови кандидати. Подпомаган от своите Съветници и подкрепян от младите рицари, броя на младежите нарасна от 33 на 57 за по-малко от една година. Това позволи да се поиска официално разрешение от САЩ за учредяването на два нови Обители, което е последната нужна стъпка към създаването на независима юрисдикция на Дьо Моле в България.

На церемонията по инсталирането на Обителите, брат Лучано Крители отбеляза, че е силно впечатлен от огромния обем работа, който е извършен до този момент за толкова кратко време, както и, че името на Румен Божилов ще остане завинаги в историята на Дьо Моле, като първия Главен съветник на Ордена в България. Брат Лучано не пропусна да отбележи и уникалния факт, че баща и син са двама Велики майстора, единия на ОВЛБ а другия на Дьо Моле.

Двата нови Обители, които бяха учредени, се намират в Бургас и Пловдив. В град Бургас бе инсталирана Обител „Св. Анастасия“ , като неин спонсор е Ложа „Петко Йовчев“. За град Пловдив, ложа „Капитан Петко Войвода – Гарибалдиец“ стана спонсор на първата обител на Дьо Моле.

След приключване на церемонията по инсталиране, младежите от „Дьо Моле“ за първи път изпълниха ритуала „Беседа за цветята“, който има за цел да подчертае добродетелта на синовната любов: любовта на родителите и семейството.  На олтара бяха поставени бели и червени цветя, като по време на ритуала, всеки Дьо Моле трябваше да отиде и да вземе едно цвете: бяло, ако майка му е починала или червено ако е жива. С този силно трогателен и емоционален ритуал приключи още едно историческо събитие за Ордена Дьо Моле на българска земя.

 

Хрониката

към начало