.

103-годишният младежки орден „Де Моле“ вече и в България

 

 

 

Лили Първанова,

вестник „24 часа“

 

За първи път в България на 19 ноември 2022 бе официално призната за юридически самостоятелна от САЩ първата младежка ложа на ордена „Де Моле Интернешънъл“ в лицето на великия майстор на Ордена – Джон Селърс.

Великият майстор на Ордена Джон Селърс

На церемонията присъстваха делегации от Демолейските юрисдикции на седем държави в Европа – Германия, Италия, Сърбия, Румъния, Франция, Албания, Гърция, както и Великият майстор на Обединената велика ложа на България Николай Божилов. Неговият син – Румен Божилов е и първият българин, посветен в ценностите на младежкия Орден „Де Моле“ и приет за негов член през 2019 година. Г-н Маньо Моравенов бе избран за изпълнителен директор на „Дьо Моле“ България, а Великия майстор на ОВЛБ Николай Божилов бе удостоен с най-високото отличие на организацията – почетен член на Върховния съвет на „Де Моле Интернешънъл“.

Орденът „Де Моле“ е младежка организация, създадена през 1919 г. Води началото си от Канзас Сити, Мисури, САЩ. Днес, 100 години по-късно, Орденът е широко разклонена международна организация – „Де Моле Интернешънъл“ с поделения в много държави по света.

Над 60 българчета влязоха в Ордена

В Ордена членуват момчета и младежи на възраст между 13 и 21 години. Той е международна организация за младежко лидерство, която се стреми да оформя младите мъже като лидери на характера. Да ги подготвя за граждани от най-високо ниво.

Маньо Моравенов, Джон Селърс и Николай Божилов

Основателите му са избрали за патрон на Ордена ярка историческа личност – Жак де Моле, последният Велик магистър на духовно-рицарския Орден на тамплиерите, основан след Първия кръстоносен поход. Де Моле загива на кладата на 13 март 1314 г., след като орденът, известен още като „Бедните рицари на Христа и Соломоновия храм“ бива унищожен от френския крал Филип V Хубави с подкрепата на зависимия от него папа Климент V.

Орденът „Де Моле“ се стреми да възпитава в членовете си извечните морални ценности на човечеството – стремеж към духовно усъвършенстване, синовна обич, другарство, взаимна подкрепа, толерантност, вярност, патриотизъм.

 

Великият майстор на Ордена Джон Селърс:

В „Де Моле“ създаваме лидерите на бъдещето

 

Г-н Селърс, записахте името си в историята на „Де Моле“ в България. Какво усещане ви носи това?

Изключително много се вълнувам. Аз съм от Колорадо, свързан съм с „Дьо Моле“ от 14 години. Щастлив съм, че станах свидетел на подписването на юрисдикцията на българското „Де Моле“, което доскоро бе под Италианска юрисдикция, а вече е независимо. Това ми носи удовлетвореност.

 

Орденът е школа по лидерство. Какво означава да си лидер за младежите в днешния свят?

Ако ви опиша това, което правим в „Де Моле“, резултатът на цялата ни работа, е точно отговорът, който търсите. В „Де Моле“ приемаме млади момчета и ги учим на публично говорене, как да управляват финанси, как да водят срещи, да се държат и общуват като лидери, да имат морални ценности, да са етични, учим как да станат достойни мъже в обществото. И в голямата си част тези хора, излизайки от Ордена, наистина влизат или в политиката, или в бизнеса, те стават от най-добрите управленци в страната си.

 

В България членовете на „Де Моле“ наброяват 60 младежи, задължително ли е те да са станат масони след това?

Не, разбира се. Тези дни, в които бях в страната ви, се уверих, че българчетата са много будни младежи. С месеци се готвим за тази среща с всички тях и ми се пълни сърцето и душата, когато ги гледам колко са подготвени.

 

 Има ли разлика между младежите в Европа и тези в САЩ?

Не мисля. Навсякъде има много напреднали умове от тях. Интересно е, когато ги наблюдаваш и виждаш, че въпреки различията си, дори като раса, те споделят ценностите на братството. Тази година приехме в Ордена и много украински младежи. Благотворителността също не ни е чужда, предвид военните действия, които се водят в Украйна.

 

Как въздействате на младежите да преодолеят настоящите кризи, на които сме свидетели, защото тя не е само финансова?

Даваме шанс на младежи, които нямат достатъчно финанси, съветваме ги, имаме много срещи с духовни лица, както и с лидери от световноизвестни компании. Аз помня моето детство, което беше доста бедно и аз от малък започнах работа. Нямах много време да осмислям по друг начин живота си.

 

 А как се появи предизвикателство „Де Моле“ за вас?

Дядо ми беше масон, който познаваше президента Хари С. Труман. Той беше негов съученик и помогна да влезе в масонството. Когато той си отиде от този свят, баба ми даде неговия пръстен и ми сподели, че дядо винаги е искал да стана масон. Станах такъв на 21 години. Един ден, докато обядвах с нашия велик майстор, моят син го попита: „Кога ще ме направиш масон?“, а той му отговори: „Малък си още, първо влез в „Де Моле“, те изповядват същите принципи“. Детето мислеше за „Де Моле“ всеки божи ден в годината. И така отидохме на неговата първа среща с Ордена. Мотивацията, която ми даде моят син, зарази и мен, както и над 70 члена, с които лично той говори, за да влязат в Ордена и той да стане „златен“.

 

Разкажете за семейството си?

Имам син и дъщеря. Синът ми е ММА боец, дъщеря ми ни дари с първия внук. Обичам жена си с цялото си сърце. В САЩ имаме собствен дърводелски бизнес. Компанията ни е най-успешна за последните осем години. Развихме я от нулата.

към начало