.

НУ Велик майстор брат Николай Божилов взе участие на годишната конференция на великата ложа на Португалия

 

На 17 септември 2022г. в град Лисабон се проведе редовното годишно общо събрание на Великата ложа на Португалия. Поради големия брой участници, националния масонски дом се оказа прекалено малък за подобно събитие, което наложи провеждането му в най-новата част на града изградена за световно изложение ЕКСПО’98. В конгресния център на емблематичния хотелски комплекс „Мириад“ беше подготвен храма в който се събраха 35 чуждестранни делегации от 4 континента, както и повече от 400 португалски братя.

Предишния ден, на 16 септември, се проведе за първи път Масонска конференция на Великите ложи на португалски език, която е създадена през 2012г., но поради различни причини не се беше събирала присъствено до този момент. На това събитие взеха участие много Велики ложи от Бразилия и Африка.

Откривайки конференцията, Великият майстор на Португалия, НУ брат Арминдо Азеведо, поздрави присъстващите и направи кратка ретроспекция на изминалите 31г. от създаването на Великата ложа.

НУ Велик майстор, брат Николай Божилов, поздрави от името на ОВЛБ и връчи на НУВМ брат Арминдо Азеведо подарък – лъв, изработен от дърворезба. Отправена бе и покана за предстоящото честване на нашата 30-годишнина следващата година, като НУ брат Арминдо потвърди участието на делегация от Великата ложа на Португалия. Галавечерята се проведе в същия конгресен център, тържествено подготвен за случая с което приключи годишната конференция.

По време на работния престой в Лисабон бяха проведени много срещи с представителите на чуждестранните делегации в това число и с Велики ложи, с които все още ОВЛБ няма признание. Само броени дни след завръщането му в България, се получи и първото от тях – на Великата ложа на Минас Жераис.

Водачите на чуждестранни делегации бяха поканени да присъстват на предстоящото тържествено Общо събрание през месец май 2023 г.

към начало