.

НУ Стар Велик майстор брат Янко Бонев се пресели във Вечния изток

 

 

На 15 януари 2023 г. изтъкнатият  български скулптор и Стар Велик майстор на ОВЛБ, брат Янко Бонев, се пресели във Вечния Изток.

Той е роден на 7 юни 1945 в град Русе. Скулптор, чието име е записано в Енциклопедията за монументално изкуство. През 1975 г. завършва Националната Художествена академия – специалност „Керамика“, след което започва да работи в областта на монументалната пластика.

Негови монументални творби са част от градската архитектурна среда на Русе, Благоевград, Добрич, Балчик, както и интериорните пространства на знакови сгради в Столицата (НДК, хотел „Маринела”). Негови творби са украсявали арт галерии в Париж, Виена, Барселона, Лондон и частни колекции на ценители. През 2013 г. шест от творбите му бяха включени в юбилейната експозиция „300 години масонско изкуство” в Библиотеката-музей във Freemason’s Hall Grand Temple в Лондон. По този повод той каза: „За мен бе огромна чест и вълнение, че творбите ми се наредиха до тези на Алфонс Муха и Уилям Хогарт и че бях единствения жив автор”.

Янко Бонев е автор на паметника на Симеон Радев, издигнат от Обединената велика ложа на България на 21 ноември 2019 г. в парка, непосредствено до сградата Националния дворец на културата в София.

Той е посветен в масонството и е приет за член на ложа „Черноморски приятели’” – ориент Варна, от състава на Великата ложа на България, през м. септември 1993 г. Бил е Майстор на ложа „Светлина”, Велик първи надзирател, а в периода 1997 – 2001 г. е Велик майстор на Великата ложа на България. Има големи заслуги за извършеното на 12 май 2001 г. обединение между основаната на 5 декември 1992 г. първа регулярна велика ложа в България – Великата ложа на България и основаната на 27 септември 1997 г. Велика ложа на старите и свободни зидари в България, на която той става Зам. Велик майстор с право на глас.

Светла му памет!

към начало